Selidba federalnih institucija u Mostaru

Umjesto privatnicima, najamnina ide penzionerima.

Mostarska ispostava Poreske uprave FBiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH su 20. novembra 2010. godine preselile u Hotel Ero i od tada plaćaju najamninu Federalnom zavodu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), a ne kao do sada privatniku, Marinku Roziću većinskom vlasniku zgrade Projektant koji je povezan sa Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Novinari CIN-a su skoro godinu dana istraživali detalje i od službi Vlade FBiH prikupljali dokumentaciju vezanu za sklapanje tri ugovora o najmu prostorija za institucije FBiH u Mostaru. Istraga je rezultirala pričom o visokim najamninama i vezi vladajućih stranaka sa vlasnicima nekretnina.

Druga dva ugovora o najmu prostorija za smještaj institucija FBiH u Mostaru su još na snazi. Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH nalazi se u zgradi u vlasništvu Islamske zajednice, a Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH u zgradi Korzo, u vlasništvu Faruka Ćupine, člana Stranke demokratske akcije.

‘U junu 2010. je Vlada FBiH raspisala javni poziv za smještaj ministarstava u Mostaru i PIO je dobio na konkursu’ rekao je Luka Glibo, savjetnik direktora PIO, koji nije želio govoriti o cijeni najma.

Zgrada Ero je 2000. godine bila nezakonito prodata da bi nedavno bila vraćena Federalnom zavodu PIO nakon presude koju je potvrdio Ustavni sud BiH još u maju 2008. godine.

Readers’ support helps CIN reveal corruption and organized crime.
Your donation supports investigative journalism as a public good.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN