Tužilaštvo BiH: Odbrana braće Dacić namjerno odugovlači sa suđenjem

Na suđenju braći Dacić i Aciku Canu, optuženim za trgovinu drogom, ni danas se nisu pojavili svjedoci odbrane - Nedžad Hodžić, Ismet Bektić i Miralem Babajić. Ovo je treći put da odbrana najavljuje njihovo svjedočenje.

Na današnjem suđenju optuženim za trgovinu drogom i pranje novca na Sudu Bosne i Hercegovine nisu se pojavili Nedžad Hodžić, Ismet Bektić i Miralem Babajić, svjedoci koje je odbrana najavila na prethodnom ročištu.

Ovo je treći put u toku procesa da je odbrana najavila svjedočenje Hodžića, Bektića i Babajića. Slično se desilo i sa pjevačicom novokomponovane muzike Hasibom Agić, koja je svjedočila tek nakon trećeg poziva.

Tužilaštvo BiH tereti braću Harisa Zornića (rođen kao Ljutvo Dacić) i Hamdu Dacića da su prodajom droge zaradili preko pet miliona KM. Novac su, navodi se u optužnici, uz pomoć poslovnog partnera iz Turske Acika Cana uložili u izgradnju Hotela Exclusive u Sarajevu.

Saša Sarajlić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da odbrana namjerno odugovlači sa postupkom. On je, također, rekao da je svjedok Miralem Babajić ranije kazao Tužilaštvu i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da uopće ne smije svjedočiti u ovom slučaju.

Advokat Vlado Adamović, Zornićev branilac, kazao je da je upravo Babajić jedan od ključnih svjedoka odbrane. Objasnio je da se Babajiću, kada je prisluškivan telefonski razgovor između njega i njegovog nalogodavca za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da je upravo Zornić, sudilo u Sloveniji za trgovinu drogom.

„On će svojim svjedočenjem to osporiti i kad saslušamo te snimke, vidjećemo da je sve ovo konstrukcija Tužilaštva BiH“, kazao je Adamović i dodao da je Babajić u Tužilaštvu BiH saslušan pod pritiscima tužilaca.

Adamović je kazao da su Babajić i Hodžić zaposleni u Njemačkoj i nisu od poslodavca mogli dobiti slobodne dane kako bi došli na suđenje, te predložio da se sljedeće ročište zakaže za vrijeme godišnjih odmora. Advokat je kazao da se treći svjedok – Bektić nije javljao na njihove pozive.

Na sljedećem ročištu koje će biti održano 3. jula, osim Babajića, Hodžića i Bektića, bit će pozvani i svjedoci Saveta Zvizdić, uposlenica Turističke agencije Dea Hillton iz Sarajeva, i Hamdo Murić iz Njemačke.

Adamović je danas predao zahtjev Sudu BiH za ublažavanje mjera uvjetne slobode braći Dacić. On je tražio da se Dacići javljaju policiji jednom sedmično, umjesto dva puta – koliko je bilo do sada.

Sud će naknadno donijeti odluku o zahtjevu odbrane. Ranije je Sud donio rješenje po kojem se optuženim ograničava kretanje na područje Kantona Sarajevo, uz javljanje policiji dva puta sedmično.

Tužilaštvo BiH je protiv ove trojke podiglo optužnicu 16. novembra 2009. godine a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

 

Readers’ support helps CIN reveal corruption and organized crime.
Your donation supports investigative journalism as a public good.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN