JAVNE NABAVKE

52.067 Ugovora, 1216 Javnih institucija, 6336 Kompanija

Baza podataka o javnim nabavkama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o javnim nabavkama roba, usluga i radova. U bazi se nalaze podaci o 52.067 ugovora koje su institucije i javna preduzeća sklopili sa kompanijama u vrijednosti od najmanje 7.5 milijarde maraka.

Podaci su preuzeti iz 254 broja Službenog glasnika BiH, koji su objavljeni u posljednjih pet godina. Kod pojedinih ugovora nije navedena konačna vrijednost sklopljenog ugovora.

Ova oblast definirana je državnim Zakonom o javnim nabavkama, donesenim prije dvanaest godina s ciljem da institucije i javna preduzeća prilikom kupovine roba, usluga i radova dobiju najbolju vrijednost za novac.

Proces javne nabavke obuhvata: planiranje i ispitivanje tržišta, izbor kriterija za ocjenu ponuđača, odabir postupka za provođenje javne nabavke, prikupljanje i ocjenu ponuda, dodjelu ugovora te eventualno žalbeni postupak. U zavisnosti od vrijednosti ugovora, predmeta nabavke i ponude na tržištu javne nabavke se mogu provesti na više načina, među kojima su: otvoreni postupak, ograničeni postupak, konkurentski zahtjev, pregovarački postupak i direktni sporazum.

Podaci o ugovorima koji su sklopljeni, naprimjer, otvorenim postupkom se objavljuju u Službenom glasniku BiH, dok objavljivanje nije obavezno kod primjene nekih drugih metoda, poput konkurentskog zahtjeva ili direktnog sporazuma.

Prema podacima iz Službenog glasnika BiH, najviše novca u protekle četiri godine je potrošeno u energetskom i zdravstvenom sektoru. Najviše novca u javnim nabavkama, preko 1.55 milijardi KM, dobile su firme iz Sarajeva, same ili u konzorciju sa drugim firmama. Firme iz Banje Luke su zaradile više od milijarde KM, dok su mostarske firme dobile poslove vrijedne 632 miliona KM.

Privrednik koji ima primjedbe na tendersku dokumentaciju, postupak ili odluku tenderske komisije ima pravo da se žali Uredu za razmatranje žalbi (URŽ). Zavisno od vrijednosti posla, proces žalbe je firmu ranije mogao koštati od 500 do 25.000 KM, dok je novi zakon, koji je na snazi od jeseni prošle godine, smanjio te troškove na maksimalno 10.000 KM.

Novi Zakon o javnim nabavkama je također propisao i novčanu kaznu za institucije koje krše Zakon u visini do 15.000 KM, ali i za odgovorne osobe u toj instituciji do 3.000 KM. S druge strane, i firmama ponuđačima prijeti kazna do 10.000 KM, a odgovornim osobama u tim firmama do 2.000 KM ako u prijavi na tender daju lažne podatke.

Javne institucije
Kompanije

O Nama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u Bosni i Hercegovini, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje.

cin

Kriminal i Korupcija

U fokusu našeg rada su organizirani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i duhana, falsificiranje lijekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

Partneri

CIN je uspostavio saradnju sa većinom medija u Bosni i Hercegovini, ali i sa sa brojnim uglednim medijima u svijetu, pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post, radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a Radio Slobodna Evropa/TV Liberty ih distribuira kroz svoju mrežu radio stanica u zemlji i regionu. Između ostalih, sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists.

Kontakt

Morate unijeti ime
Morate unijeti email
Morate unijeti poruku
Dobili smo vasu poruku. Javit cemo Vam se uskoro.
Doslo je do greske, molim pokusajte ponovo

Facebook

Socialize

Pratite nas na društvenim mrežama.

Pošta

Gabriele Moreno Locatelli 11,
71 000 Sarajevo,
Bosna i Hercegovina
+387 33 560 040