Zahvaljujući članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima Federacije BiH i Republike Srpske, 310 osuđenika je dobilo pomilovanje. Neki od njih su izašli na slobodu ranije, nekima je zatvorska kazna smanjena ili zamijenjena za uvjetnu ili novčanu kaznu.

Prema podacima koji su objavljeni u službenim novinama BiH, FBiH i RS-a, od 2011. do kraja 2020. godine pomilovanje su dobili osuđenici za: ubistva, nasilje u porodici, trgovinu narkoticima, razbojništvo, organizovanje otmice, navođenje na prostituciju, zloupotrebu položaja, nasilničko ponašanje, nanošenje tjelesnih ozljeda, napad na službene osobe, ugrožavanje saobraćaja i šumsku krađu.

Odluke o pomilovanjima, prema državnim i entitetskim propisima, mogu donijeti članovi Predsjedništva te predsjednici entiteta. U zadnjih deset godina najveći broj odluka o pomilovanju donio je bivši predsjednik FBiH Živko Budimir. On je od sredine 2011. do novembra 2014. godine pomilovao 247 osuđenika. Među njima su i sedmerica osuđenika kojima su brisane presude. Najmanje odluka o pomilovanju – po jednu – donijeli su Željko Komšić i Nebojša Radmanović kao članovi Predsjedništva BiH.

Izvor:

Službeni list Federacije Bosne i Hercegovine