Search
Close this search box.

Abdić pod istragom zbog dodjele grantova

Tužilaštvo USK istražuje milionsku dodjelu grantova koje je načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić isplaćivao udruženju i preduzeću kojim su rukovodili njegovi savjetnici, o čemu je CIN pisao prije dvije godine. Abdić je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) pokrenulo je istragu protiv Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Abdić je od 2017. godine do danas isplatio oko 650.000 maraka Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerc”.

Prema riječima zamjenika glavnog kantonalnog tužioca Adnana Tulića, za ove isplate ne postoji “nikakvo pravdanje utroška tih sredstava”.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2018. godine pisao kako bi pet savjetnika velikokladuškog načelnika moglo biti u sukobu interesa jer su istovremeno radili u općinskoj upravi i rukovodili javnim preduzećima ili udruženjima koja godišnje dobiju više od 10.000 maraka iz budžeta. 

Jedno od njih je Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara „Agrokomerc“. Abdić je bio predsjednik Uprave ovog udruženja kada je kao načelnik u budžet uveo novu stavku koje prethodnih godina nije bilo – finansiranje Udruženja. Nakon što je napustio Upravu, Udruženju je isplaćeno 250.000 maraka.

„Fikret Abdić sa članovima svoje porodice, koji su mahom bili savjetnici u Kabinetu, putem tih raznih modaliteta izvlači novac iz Općine Velika Kladuša zarad koristi sebi i svoje porodice”, rekao je Tulić novinarima.

On kaže da je budžetom za 2020. godinu Općinsko vijeće odbacilo predloženi grant za Udruženje.

“I onda Abdić (…) sam donosi svoj budžet i vraća tu stavku od tih 250.000 maraka i ne samo da vraća nego naređuje da se to odmah isplati”, kaže Tulić i dodaje da su zaposleni u Općini više puta upozoravali Abdića na nezakonitost ovih isplata.

Istraga se vodi protiv osam osoba zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, nesavjesno privredno poslovanje, sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

Abdića su uhapsili pripadnici Federalne uprave policije prema nalogu Tužilaštva USK sredinom juna u akciji “Mreža”. Kantonalni sud u Bihaću mu je prije dva dana odredio jednomjesečni pritvor.

Novinari CIN-a su otkrili i da su Abdićevi savjetnici bili članovi Nadzornih odbora u javnim preduzećima “Komunalije” i “Veterinarske stanice” za koja su također izdvajani grantovi iz općinskog budžeta. Nakon ulaska njegovih savjetnika u Upravu „Komunalija“ počelo je subvencioniranje ovog preduzeća. Najmanje tri godine prije dolaska Abdića na čelo Općine subvencioniranje „Komunalija“ nije bila praksa. U 2017. godini preduzeću je isplaćeno 1,17 miliona KM.

Tužilac Tulić je novinarima CIN-a rekao da Tužilaštvo USK provodi posebnu istragu u predmetu “Komunalije”. On kaže da je u periodu dok je Abdić bio načelnik, za ovo preduzeće putem grantova izdvojeno više od šest miliona maraka.

„’Komunalije’ će biti posebno razmatrane. Mi smo već u ranijem periodu izvršili pretres ‘Komunalija’ i izuzeli dokumentaciju. (…) Tu se broj zaposlenih popeo sa 40 na 220. Imamo saznanja da pola ljudi uopšte ne dolazi na posao, da se fiktivno vode kao zaposlenici samo da dobijaju plate“, rekao je Tulić.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN