O NAMA

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je jedinstvena organizacija u BiH, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje.

U fokusu našeg rada su organizovani kriminal i korupcija koji negativno utječu na život stanovnika BiH. Radimo na istraživačkim projektima i pričama koje obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, zloupotrebe javnog novca, šverc drogama i duhanom, falsifikovanje lijekova i dokumenata te finansijske i druge prevare.

CIN ima resurse za snimanje dokumentarnih filmova i videopriča koje prate istraživanja a koje objavljuju javni servisi i druge TV-stanice u BiH.

CIN je uspostavio saradnju sa brojnim uglednim medijima u svijetu pa su naš rad preuzimali ili se pozivali na njega listovi Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post te radio i televizijske stanice ZDF, BBC, Deutsche Welle, Voice of America i brojni drugi. Naše priče redovno preuzimaju utjecajni mediji iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sarađujemo sa vodećom organizacijom istraživačkih novinara u svijetu – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Dio smo međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja okuplja nezavisne istraživačke novinare i organizacije iz jugoistočne Evrope i centralne Azije.

Do sada smo osvojili brojne nagrade i priznanja.

CIN je osnovan 2004. godine uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group. Kao prvi istraživački medij u regionu CIN je od početka nastojao u bh. novinarstvo uvesti i visoke standarde profesije, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkom retorikom i neprofesionalnim motivima.

CIN se finansira iz grantova, sa tendencijom uspostavljanja održivog novinarskog proizvoda čija bi komercijalizacija pokrivala dio operativnih troškova organizacije.