IMPRESSUM

REDAKCIJA


Aladin Abdagić

Glavni i odgovorni urednik

aladin@cin.ba
+387 33 560 058


Aladin Abdagić je glavni i odgovorni urednik CIN-a od marta 2016. godine. Novinarstvom se počeo baviti 2001. godine u sedmičnom listu „Prezent“ iz Cazina. U ovim krajiškim novinama je radio do 2004. godine. Do dolaska u CIN 2009. godine pisao je za dnevne listove iz BiH. Dobitnik je osam domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za istraživačko novinarstvo. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku žurnalistike.

Mirjana Popović

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika

mirjana@cin.ba
+387 33 560 051


Mirjana Popović je zamjenica glavnog i odgovornog urednika, a u CIN-u je od 2010. godine. Prije toga je radila za Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i sarađivala sa dopisništvom BBC-a za Balkan, beogradskim nedjeljnikom „Vreme“ i nekoliko regionalnih radiostanica. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo. Diplomirala je na Odsjeku za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala demokratiju i ljudska prava na Sarajevskom univerzitetu.

Mubarek Asani

Producent/novinar

mubarek@cin.ba
+387 33 560 057


Mubarek Asani radi u CIN-u od maja 2007. godine. Završio je Visoku školu novinarstva „Media plan“ 2004. godine gdje se specijalizovao za televizijsko novinarstvo. Istraživačkim novinarstvom se počeo baviti 2004. godine kada je pozvan da pređe u Javni servis BiH na BHT1. Radio je u Informativnom programu BHT1, za emisije „Javna tajna“ i „Euroimpuls“ te u dokumentarnom programu BHT1. Pozvan je da predaje televizijsko novinarstvo u „Media planu“ 2005. i 2006. godine. Više puta je nagrađivan i dobitnik je priznanja za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu.

Renata Radić-Dragić

Novinarka

renata@cin.ba
+387 33 560 060


Renata Radić-Dragić je u CIN-u od njegovog osnivanja 2004. godine, a glavna i odgovorna urednica je bila od jula 2013. do marta 2016. godine. Novinarstvom se bavi od 1996. godine. Sarađivala je sa velikim brojem medijskih kuća: radio i tv stanica (Radio Vitez, Slobodna Evropa, Boram, Deutsche Welle, TV Liberty), novinskih agencija (ONASA, ALFA), novina (Večernje novine, Večernji list, Dnevni list, Nezavisne novine, Privrednik, Banka, Start) te online medijskih izdanja (IWPR, CAI). Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo. Završila je studij novinarstva u Mostaru i BBC-jevu školu novinarstva u Sarajevu. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za marketing.

Azhar Kalamujić

Novinar

azhar@cin.ba
+387 33 560 054


Azhar Kalamujić je u radio je u sarajevskom „Oslobođenju“, izvještavao za „Glas Amerike“ i Radio „France Internationale“ te pisao za „Reporter“ iz Banje Luke. Dobitnik je godišnjih nagrada „Oslobođenja“ u 2000. i 2002. godini za tekstove o korupciji u institucijama i javnim kompanijama, organizovanom kriminalu i carinskim pronevjerama. Dobitnik je međunarodne novinarske nagrade „Duško Jovanović“ a od Društva novinara BiH je 2017. godine dobio nagradu „Novinar godine 2016“. U CIN-u je od 2007. godine. Glavni i odgovorni urednik je bio od marta 2010. do jula 2013. godine.

Nino Bilajac

Novinar

nino@cin.ba
+387 33 560 054


Nino Bilajac je četiri godine bio dio informativne redakcije „Face TV Sarajevo“ gdje je radio prvo kao novinar, a zatim kao urednik i producent. U istoj TV-kući bio je urednik i voditelj istraživačke emisije „Oznna“ u kojoj se bavio temama korupcije i kriminala u bh. društvu. Nakon toga je radio na „N1 Adria“ kao reporter. U CIN-u je od aprila 2016. godine. Bilajac je dobitnik novinarske nagrade koju dodjeljuje organizacija „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO) − proglašen je za najboljeg mladog novinara u 2017. godini. Iste godine je ušao u uži izbor za svjetsku nagradu za najboljeg mladog novinara koju dodjeljuje britanska fondacija „Thomson Foundation“.

Sadeta Bajrović

Novinarka

sadeta@cin.ba
+387 33 560 047


Sadeta Bajrović je magistrirala 2013. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku za komunikologiju. U februaru 2014. godine dobila je priliku da se kao pripravnica pridruži CIN-ovom timu. Iste godine je sa kolegicama objavila i prvu istraživačku priču koja je dvaput nagrađena.

Jelena Jevtić

Novinarka

jelena@cin.ba
+387 33 560 061


Jelena Jevtić je diplomirala na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Prvo profesionalno iskustvo stekla je 2006. godine u „Nezavisnim novinama“. Prije nego što se pridružila timu CIN-a u februaru 2017. godine, nekoliko godina je bila dio informativne redakcije „BN televizije“.

Milena Mitrović

Novinarka

milena@cin.ba
+387 33 560 062


Milena Mitrović je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na Odjeljenju za novinarstvo i komunikologiju. Bila je stipendista Radija „Slobodna Evropa“ u projektu “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship“ za stručno usavršavanje mladih novinara 2015. godine i Balkanske istraživačke mreže za novinarsku izuzetnost u 2019. godini. Radila je za ATV, BN TV i N1. U CIN-u je od oktobra 2019. godine.

Adna Serdarević

Novinarka

adna@cin.ba
+387 33 560 044

Adna Serdarević je studentica završne godine Odsjeka za komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Od početka 2021. godine obavlja praksu u CIN-u. Volontirala je na nekoliko informativnih portala. Završila je novinarski program i praksu “Slobodni glasovi” u organizaciji Mediacentra.

Jasna Fetahović

Provjera činjenica/novinarka

jasna@cin.ba
+387 33 560 065


Jasna Fetahović se pridružila CIN-u u martu 2013. godine. Radila je za sarajevsko „Oslobođenje“ i magazin „Dani“ gdje je bila član redakcijskog kolegija. Dobitnica je više nagrada za istraživačko novinarstvo, a od Društva novinara BiH je 2017. godine dobila nagradu „Novinar godine 2016“. Završila je trening Deutsche Welle Academie “Investigative Journalism and Ethnical Standards“ i bila učesnik multiregionalnog programa Vlade Sjedinjenih Američkih Država “Investigative journalism“.

Adna Zilić

Novinarka

adnaz@cin.ba
+387 33 560 042

Adna Zilić je diplomirala žurnalistiku i magistrirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se bavi više od deset godina. Radila je u Informativnoj redakciji “Vijesti u 7” Televizije „Hayat“, potom na Source.ba portalu, a nakon toga na portalu Klix.ba kao novinarka, zamjenica urednika i na kraju kao izvršna urednica. U CIN-u radi od februara 2021. godine.

Ibro Čavčić

Novinar

ibro@cin.ba
+387 33 560 051

Ibro Čavčić je član CIN-ovog tima od februara 2021. godine. Prije toga je četiri godine radio za informativni portal Klix.ba. Radio je za više elektronskih i printanih medija. Diplomirao je na Odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 2012. godine.

Dženita Lutvić

novinarka

dzenita@cin.ba
+387 33 560 046

Dženita Lutvić se pridružila CIN-u u februaru 2021. godine. Novinarstvom se bavi od 2012. godine. Radila je u redakcijama informativnog portala Klix.ba te dnevnih novina „Dnevni avaz“ i „Faktor“. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Dženat Dreković

Fotograf i kamerman

dzenat@cin.ba


Dženat Dreković je fotograf CIN-a od jula 2015. godine. Rođen je 1979. godine u Makedoniji. Diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu, završio „World Press Photo Masterclass“ u Berlinu i bio 2015. godine gostujući predavač na „Pacific University Oregon“, USA. Radio je kao fotoreporter za dnevne novine i sedmične magazine (Blic, Dani, Gracija i drugi) te kao asistent na predmetima Medijska fotografija i Primijenjena fotografija na Fakultetu za tehničke studije (FTS) u Travniku i Kiseljaku. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Suosnivač je i saradnik CFFM-a (Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo). Umjetnički je direktor Fotogalerije „Jelićeva”, prve fotogalerije u Sarajevu.

Željko Todorović

Grafički dizajner

zeljko@cin.ba
+387 33 560 053


Željko Todorović je u CIN-u od augusta 2018. godine. Radi na poziciji grafičkog dizajnera. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta „Istočno Sarajevo“ u Trebinju na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnik je nekoliko nagrada na polju dizajna u državi i regionu te učesnik više kolektivnih izložbi u okviru vizuelne konceptualne umjetnosti. Rođen je u Sarajevu.

Razija Šahinović

Lektorica


Razija Šahinović je postala dio CIN-ovog tima u septembru 2010. godine. Radi na poslovima lekture, korekture i stilske obrade svih CIN-ovih sadržaja. Diplomirala je na Odsjeku za književnost naroda BiH i bosanski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2004. godine. Šesnaestogodišnje iskustvo profesorice Bosanskog jezika i književnosti stekla je u Gimnaziji „Visoko“ gdje vodi sekciju mladih novinara i promoviše medijsku pismenost na platformama škole i kao urednica školskog časopisa „Gim“. U oblasti obrazovanja dobitnica je mnogih priznanja i nagrada za autorske projekte. Lektorisala je za Fond otvoreno društvo, Analitiku, OCCRP te mnoga pravna i fizička lica.

ADMINISTRACIJA


Leila Bičakčić

Direktorica

leila@cin.ba
+387 33 560 059


Leila Bičakčić je direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), medijske agencije specijalizovane za istraživanje i istraživačke priče o: korupciji, organizovanom kriminalu, pronevjerama javnih fondova, zloupotrebi vlasti te ostalim devijacijama u pristupu javnim funkcijama. Leila je jedna od osnivača organizacije koja je napravljena na temelju modela US-ovih neprofitnih medijskih agencija. Njene dužnosti uključuju finansijsko i administrativno upravljanje, saradnju sa donatorima, planiranje, dizajniranje i koordinaciju projekata koje provodi CIN te izvještavanje. Poseban fokus Leilinog rada je na pronalaženju modela održive organizacije i novih biznis-modela u bh. kontekstu, tranzicija sa tradicionalnih medija na nove digitalne modele te konvergencija medijskog sadržaja. Rođena je u Sarajevu i studirala je fiziku i ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu.

Aleksandra Zelić

Finansijska menadžerica

aleksandra@cin.ba
+387 33 560 067


Aleksandra Zelić radi kao finansijska menadžerica i asistentica na projektima CIN-a kojem se pridružila 2012. godine. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u vođenju finansija te projektnom ciklusu. Rođena je u Sarajevu. Prije CIN-a je devet godina radila u Kanadskoj ambasadi u Sarajevu kao administrativna i finansijska službenica.

Damir Salihbašić

Menadžer uredskog poslovanja

damir@cin.ba


Damir Salihbašić radi u CIN-u od septembra 2018. godine na poziciji menadžera uredskog poslovanja. Rođen je u Doboju 1980. godine. Diplomirani je inženjer tehnologije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Višegodišnje iskustvo na administrativnim poslovima je stekao radeći u nekoliko privatnih firmi.