Search
Close this search box.
Istraživačke priče
Jelena Jevtić (CIN) i Mubarek Asani (CIN)

Tajna švicarskog računa bh. carinika

Bračni par Jovanović iz Doboja kupio je 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupio vrijednost od oko tri miliona maraka, otkriveno je u velikom „curenju“ podataka iz jedne od najvećih švicarskih banaka. Janko je šef carinske ispostave, a Jovanka predsjednica suda. Njihovi prihodi ni približno ne pokrivaju ulaganja u milionsku imovinu.

Pročitaj više »
Istraživačke priče
OCCRP

Šta je „Suisse Secrets“?

Podatke o „Suisse Secrets“ dobio je njemački list „Süddeutsche Zeitung“ koji je koordinirao projektom zajedno sa mrežom “Organized Crime and Corruption Project” (OCCRP).

Pročitaj više »
Suisse Secrets
Stevan Dojčinović/KRIK

Radulović je otvarao tajne račune u Švicarskoj, iako je bio pod istragom američkih vlasti

Rodoljub Radulović, optuženi narkobos kojem se sudi da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio je dva računa u švicarskoj banci „Credit Suisse“ u vrijeme kada se nalazio pod istragom i na njima imao milionske iznose, otkrivaju podaci procurili u međunarodnom projektu „Švicarske tajne“. Ove račune Radulović je koristio za pranje kokainskog novca, kako tvrdi srpsko tužilaštvo, ali i da bi spasio imovinu svoje kompanije koja je bila pod istragom američkih vlasti, otkrivaju dokumenti koje su prikupili novinari KRIK-a.

Pročitaj više »
Suisse Secrets
OCCRP

„Credit Suisse“ akumulirala i finansirala zimbabveanskog prevaranta u poslu koji je spasio Mugabea

Detalji iz procurenih podataka „Suisse Secrets“ bacaju novo svjetlo na ulogu banke „Credit Suisse“ u kontroverznoj prodaji rudnika platine kojom je finansiran val nasilja u vrijeme izbora u Zimbabveu 2008. godine. Banka je pomogla osigurati sredstva za kupovinu rudnika na kojoj je Mugabeov stari drug, koji je sklopio posao, u konačnici zaradio više od 100 miliona američkih dolara.

Pročitaj više »
Istraživačke priče
OCCRP

Historijsko curenje švicarskih bankovnih podataka otkriva neprijatne klijente?

Iako već dvije decenije obećava da će se razračunati sa nezakonitim sredstvima, podaci koji su procurili iz banke otkrivaju da je „Credit Suisse“ opsluživao na desetine: kriminalaca, diktatora, obavještajnih operativaca, sankcionisanih stranaka i političkih aktera sa golemim bogatstvom – uprkos opetovanim obećanjima da će iskorijeniti sumnjiva sredstva.

Pročitaj više »
Suisse Secrets
OCCRP/Vlast (Kazakhstan)

The Offshore Secrets of Kazakhstan’s President Tokayev

Kassym-Jomart Tokayev has sought to distance himself from his powerful predecessor, who many in Kazakhstan hold responsible for the country’s vast wealth inequality. But Tokayev’s family has its own foreign secrets: Lakeside townhouses, Moscow apartments, Swiss bank accounts — and a money trail that goes far offshore.

Pročitaj više »

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.