Balkanski tim novinara istraživača osvojio nagradu Global Shining Light

Nagrađena serija tekstova razotkriva da je korupcija razlog neredovnog snabdijevanja strujom

Nagrađeni serijal „Power Brokers“ rezultat je saradnje šest novinara predvođenih Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva i Centrom za istraživačko novinarstvo iz Ruminije.

Nagrada će biti dodijeljena 26. maja 2007. godine na konferenciji organiziranoj kako bi se odalo priznanje hrabrim novinarima istraživačima.

Novinari i filmski stvaraoci iz 22 zemlje su konkurisali za nagradu sa pričama na temu korupcije, namještanja poslova, krijumčarenja oružja, trgovine ljudima i zagađivanja okoliša.

‘Ono po čemu se serijal „Power Brokers“ razlikuje od ostalih, jeste to da su ovi tekstovi napisani pod najtežim uslovima, da dolaze iz zemlja u kojima sloboda pristupa informacijama često da gotovo i ne postoji, i u kojima se novinari istraživači suočavaju sa maltretiranjem, zatvaranjem, pa čak i smrću, samo zato što obavljaju svoj posao’, rekla je Luz Rimban, članica žirija. “Odluka je donesena jednoglasno.“

Tekstovi su razotkrili mutne radnje i dogovore iza kojih stoje balkanski biznismeni sumnjive reputacije. Ovi trgovci električnom energijom ubiru ogroman profit, ali na račun sve siromašnijih građana, koji si visoku cijenu struje ne mogu priuštiti.

Prema riječima članova žirija, nagrađena serija tekstova predstavlja primjer istinskog istraživačkog novinarstva. Ona pokazuje da je, kad se radi o istraživanju veoma komplikovanih tema, neophodno iskoristiti puni potencijal tima s ciljem da se prikupe javno dostupne informacije i temeljito intervjuišu sagovornici sa područja Balkana i Evrope. Radilo se o rizičnom poduhvatu što je na kraju i uticalo na to da se neki od novinara ne priključe timu.

‘Fizički su nas maltretirali, te nam prijetili tužbom’, kaže Stanimir Vlaglenov, novinar iz Bugarske.

Pored Vlaglenova, na projektu su učestvovali i Paul Radi i Sorin Ozon iz Rumunije, Eldina Pleho i Alison Knežević iz CIN-a,te Altin Raxhimi iz Albanije.

Projekat su financijski podržali SCOOP, danskog Udruženje istraživačkih novinara koji je osnovan s ciljem pružanja podrške istraživačkim novinarima iz evropskih zemalja u tranziciji i CIN.

Pobjednika je izabrao žiri u sastavu: Luz Rimban, višestruko nagrađivana producentica i autor dokumentarnih filmova, kao i dopisnica lista “Philippine Daily Inquirer”; producent Bob Carty koji na prvom programu kanadskog radija CBC učestvuje u pripremi dokumentarnih programa pod nazivom The Current i The Sunday Edition; Andre Verloy, novinar norveškog sedmičnjaka Memo.

Za više informacija o kanadskom Udruženju novinara posjetite www.caj.ca.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN