Search
Close this search box.

Bh. graničari uhapsili bivšeg člana balkanske duhanske mafije

Granična policija Bosne i Hercegovine (BiH) je uhapsila srbijanskog biznismena Srećka Kestnera, na osnovu potjernice njemačkog Interpola koja je protiv njega podignuta zbog privredne prevare.

Kestner je javnosti poznat kao jedan od aktera ilegalnog šverca duhana na Balkanu te kao zaštićeni svjedok srbijanske vlade koji je 2009. godine na Specijalnom sudu u Beogradu svjedočio o krijumčarenju cigareta.

Njega su službenici Granične policije uhapsili u utorak oko 13 sati, nakon što je iz Hrvatske preko Međunarodnog graničnog prijelaza u Gradiški pokušao ući u BiH. Isti dan je predan Sudskoj policiji Suda BiH na dalje postupanje.

Kestner je 2001. godine u intervjuu za zagrebački Nacional kazao da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović glavni politički pokrovitelj šverca cigaretama na ovim prostorima. Prema njegovim riječima, pošiljke cigareta su dovožene do granica Crne Gore, gdje su ih preuzimale osobe koje pokrivaju tržišta Hrvatske, Srbije, Kosova i BiH.

Kestner je govorio da se novac zarađen švercom duhana pere preko Kreditne banke ili Atlas banke u Podgorici koje su, kako je rekao, u vlasništvu Mile i Ace Đukanovića te nekih njihovih partnera. Tada je u vezu sa švercom cigareta doveo i biznismena Stanka Subotića.

Deset godina poslije Nacional se ogradio od pisanja u vezi sa Subotićem i tzv. duvanskom aferom, kao i od svih objavljenih tekstova bivšeg uredništva koji su u vezi sa ovom temom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.