Bh. graničari uhapsili bivšeg člana balkanske duhanske mafije

Granična policija Bosne i Hercegovine (BiH) je uhapsila srbijanskog biznismena Srećka Kestnera, na osnovu potjernice njemačkog Interpola koja je protiv njega podignuta zbog privredne prevare.

Kestner je javnosti poznat kao jedan od aktera ilegalnog šverca duhana na Balkanu te kao zaštićeni svjedok srbijanske vlade koji je 2009. godine na Specijalnom sudu u Beogradu svjedočio o krijumčarenju cigareta.

Njega su službenici Granične policije uhapsili u utorak oko 13 sati, nakon što je iz Hrvatske preko Međunarodnog graničnog prijelaza u Gradiški pokušao ući u BiH. Isti dan je predan Sudskoj policiji Suda BiH na dalje postupanje.

Kestner je 2001. godine u intervjuu za zagrebački Nacional kazao da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović glavni politički pokrovitelj šverca cigaretama na ovim prostorima. Prema njegovim riječima, pošiljke cigareta su dovožene do granica Crne Gore, gdje su ih preuzimale osobe koje pokrivaju tržišta Hrvatske, Srbije, Kosova i BiH.

Kestner je govorio da se novac zarađen švercom duhana pere preko Kreditne banke ili Atlas banke u Podgorici koje su, kako je rekao, u vlasništvu Mile i Ace Đukanovića te nekih njihovih partnera. Tada je u vezu sa švercom cigareta doveo i biznismena Stanka Subotića.

Deset godina poslije Nacional se ogradio od pisanja u vezi sa Subotićem i tzv. duvanskom aferom, kao i od svih objavljenih tekstova bivšeg uredništva koji su u vezi sa ovom temom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Carina_ilustracija
Keš curi kroz šuplje bh. granice

Putnici su pred očima carinika za tri godine ilegalno iznijeli najmanje 37,6 miliona maraka iz BiH u susjedne zemlje. Nadležni ne znaju ni da je novac otišao niti odakle je došao jer se njegovo porijeklo ne provjerava ni u slučajevima legalnog prenošenja.

Trgovcima glasovima iz Brčkog određen pritvor

Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću, uhapšenim u policijskoj akciji „Glasač“, određen je jednomjesečni pritvor. Hapšenje je uslijedilo nakon što su novinari CIN-a razotkrili trgovinu glasovima u Brčko distriktu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN