Search
Close this search box.

Bosanac vlasnik firme osumnjičene za prevare dionicama

Goran Samardžija, državljanin BiH, većinski je vlasnik švicarske firme Dunmorr Group AG čija se bh. podružnica nalazi u središtu istrage zbog prevara, pranja novca i poreskih utaja.
U švicarskom gradu Zurichu, na adresi Seefeldstrasse 45 nalazi se sjedište firme Dunmorr Group AG čija je podružnica u BiH pod istragom za organizovani kriminal. (Foto: Google map)

Grupe građana okupljenih na internetskim forumima u Njemačkoj su još u julu prošle godine otkrile veliku prevaru u vezi sa dionicama zapadnih kompanija u kojoj su sudjelovale i osobe iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema njihovim navodima, prevarom je rukovodila firma Dunmorr Group AG, a pozivi za trgovinu dionicama stizali su sa telefonskih brojeva registriranih u BiH, Njemačkoj i Monaku.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da je većinski vlasnik Dunmorra Goran Samardžija, državljanin BiH koji živi u Beogradu. Firma je registrovana u Švicarskoj, dok su njene podružnice registrovane u BiH i Srbiji.

Goran Samardžija, državljanin BiH sa adresom u Beogradu uložio je preko 1,13 miliona švicarskih franaka u dionice Dunmorr Group AG u Zurichu. (Foto: CIN)

Bosanskohercegovačka podružnica Dunmorra se nalazi u središtu istrage Tužlaštva BiH koje je u ponedjeljak saopćilo da su policije Republike Srpske i Federacije BiH u akciji Perač uhapsile više od 70 osoba u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću. Oni su osumnjičeni za organizovanje prevara građana, pranje novca i poreske utaje.

Učesnici foruma su govorili da iza Dunmorra stoji organizovana mreža ljudi koji su se predstavljali kao zastupnici firme Titan invest i nudili dionice raznih firmi sa berze. Oni su građanima obećavali ogromnu zaradu u preprodaji dionica.

Prama navodima sa foruma, ova grupa je kupovala na berzi velike količine dionica bezvrijednih firmi. Zaposlenici bi zatim pozivali građane telefonom i obećavali velike zarade onima koji ih kupe. Kako se povećavao broj onih koji su pristajali na kupovinu, tako je vrijednost dionica rasla, a time i zarada prevaranata. Nakon kupovine vrijednost dionica bi naglo padala na njenu stvarnu vrijednost, a prevareni građani bi ostajali bez novca.

U martu ove godine na jedan njemački forum se javila djevojka pod imenom Jelena koja je napisala da je radila dva dana u novootvorenoj filijali Dunmorra iz Banjoj Luci. Ona je upozorila da je ovdje vjerovatno riječ o prevari jer su poslodavci zahtijevali od nje i ostalih uposlenika da cijeli dan zovu telefonske brojeve i čitaju pripremljen tekst na njemačkom jeziku u kojem nude kupovinu dionica.

Firma Dunmorr Group je osnovana 1997. godine u Glattburgu u Švicarskoj, pod imenom Selab, sa temeljnim kapitalom od 20.000 švicarskih franaka (CHF).

Osnovali su je Švicarci Alfred Ariger von Litau i Antonio Odesti von Gansingen, sa udjelima od 10.000 CHF. Njihov poslovni savjetnik bio je Fiedrich Auf der Maur. U početku se firma bavila razvojem i distribucijom standardnog softwarea te trgovinom svih vrsta robe.

Nakon smrti Alfreda Arigera njegova porodica i drugi suvlasnik ove firme, Antonio Odesti, su 2000. godine prodali firmu poslovnom savjetniku Fiedrichu Auf der Mauru. U kupoprodajnom ugovoru piše da su dobili po 500 CHF. Početkom 2001. godine Maur seli firmu u Zurich.

U maju 2002. godine Maur je preregistrirao firmu Selab u dioničko društvo i povećao njen kapital na 100.000 CHF. Sljedeće godine firma ponovo mijenja vlasnika. Selab je preuzeo dr. Martin Grossmann iz Zuricha. On mijenja djelatnost firme koja se počinje baviti trgovinom poljoprivrednih proizvoda iz država Istočne Evrope, kao i razvojem poljoprivredne proizvodnje u ovim državama.

Od osnivanja 1997. godine, Dunmorr Group AG se bavila razvojem softwarea, trgovinom poljoprivrednih proizvoda i finansijskim konsaltingom. (Foto: Google map)

Ime firme Selab promijenjeno je krajem 2007. godine u Dunmorr Group AG. Martin Grossmann ponovo mijenja i djelatnost firme pa se ona od tada bavi savjetovanjem u finansijskom sektoru i u oblasti vrednovanja firmi na berzi. Osim toga, povećan je broj dionica, a umanjena je njihova vrijednost, tako da je sada kapital firme bio podijeljen na 1.000 dionica vrijednih 100 franaka.

Do oktobra 2009. godine Grossmman je bio jedini dioničar i član uprave, kada u upravni odbor postavlja 29-ogodišnjeg Zorana Samardžiju, porijeklom iz BiH, sa adresom prebivališta u njemačkom gradu Dusseldorfu.

Tokom 2010. godine firmu je dokapitalizovao Goran Samardžija iz Beograda. On je uplatom od preko 1,13 miliona CHF dobio 9.000 dionica, čime je povećao broj dionica Dunmorr Group na 10.000. Trenutno je nepoznato u kakvom su srodstvu Goran i Zoran Samardžija.

Zoran Samardžija je postavljen za predsjednika upravnog odbora, a Martin Grossmann je postao član uprave.

Goran Samardžija je 2008. godine osnovao firmu u Srbiji pod nazivom Stonehard Consulting d.o.o. koja se, također, bavila poslovnim konsaltingom.

Ova firma se od novembra 2009. godine nalazi na crnoj listi švicarske agencije za nadzor finansijskog tržišta FINMA. Ovu listu čine švicarske i strane firme koje su rizične za poslovanje.

Firma Stonehard Consulting je likvidirana u junu 2010. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.