Search
Close this search box.

Budimir oslobođen krivice za nedozvoljeno držanje oružja

Općinski sud u Sarajevu je u ponovljenom postupku oslobodio Živka Budimira krivice za nedozvoljeno držanje oružja.

Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH, nakon ponovljenog postupka oslobođen je krivice za nedozvoljeno držanje oružja.

„U radnjama optuženog ne postoje obilježja krivičnog djela“, kazala je sutkinja Sanela Rondić.

Budimir nije prisustvovao izricanju presude.

Njega je sutkinja Rondić u julu 2014. godine proglasila krivim i osudila na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora koja neće biti izvršena ako u godini dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Živko Budimir kriv za nedozvoljeno držanje oružja
Općinski sud u Sarajevu proglasio je predsjednika FBiH Živka Budimira krivim za nedozvoljeno držanje oružja i izrekao mu uslovnu kaznu.

Na presudu su se žalile obje strane, a Kantonalni sud u Sarajevu je tri mjeseca kasnije djelimično uvažio žalbu odbrane, presudu ukinuo i vratio predmet Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Bivšem predsjedniku Federacije BiH su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prilikom pretresa prostorija ureda u Sarajevu, u aprilu 2013. godine, pronašli pištolj „češka zbrojovka“ sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru, za koje nije imao odobrenje.

Budimir je tokom suđenja tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine, te da ga je zaboravio prijaviti. Kao dokaz, odbrana je priložila Odluku Predsjedničkog vijeća iz 1996. godine o dodjeli pištolja generalu pukovniku Živku Budimiru.

Sutkinja Rondić je u obrazloženju presude rekla da nije sporna činjenica da  oružje nikada nije registrovao, ali da se to ne može smatrati krivičnim djelom. Dodala je da se prilikom donošenja ove odluke vodila uputama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako je dalje pojasnila, odbrana je u ponovljenom postupku kao dokaz priložila Odluku Predsjedničkog vijeća iz 1996. godine kojom se dodjeljuje pištolj generalu pukovniku Živku Budimiru, iz čega proizlazi da djelo koje mu se stavlja na teret nije zakonom propisano krivično djelo.

Ona je naglasila da se u ovom slučaju Budimiru samo izriče mjera oduzimanja oružja i municije.

Budimirov advokat Ragib Hadžić se zahvalio Sudu na korektnom vođenju postupka i činjenici da je poštovana ravnopravnost strana.

Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo ima pravo žalbe.

Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.