Search
Close this search box.

Centar za istraživačko novinarstvo dobitnik Nagrade novinarskog integriteta za 2007. godinu

Povodom Međunarodnog Dana borbe protiv korupcije, Transparency International BiH po četvrti put je dodijelio godišnju Nagradu novinarskog integriteta

Na svečanosti obilježavanja ovog značajnog datuma i povodom sedam godina djelovanja TI u BiH, nagradu je ovogodišnjem laureatu Centru za istraživačko novinarstvo, Sarajevo uručio Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH i član međunarodnog Odbora direktora TI.

‘Istraživački novinarski rad u ‘zarobljenoj državi’ kao što je BiH, u kojoj su novinari meta napada čak i državnih institucija, zahtjeva pored visokih profesionalnih standarda i vanrednog napora na iznalaženju i analizi relevantnih činjenica i visok stepen lične hrabrosti. Nagrada novinarskog integriteta predstavlja javnu zahvalnost i priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istakli na ovom polju, kao i podstrek nezavisnom i profesionalnom istraživačkom novinarstvu, u službi javnosti. Beskompromisan i sistematičan rad Centra za istraživačko novinarstvo, na prikupljanju i analizi informacija, omogućio je građanima BiH da se uvjere u kojoj mjeri su vlastodršci kojima su poklonili povjerenje na izborima radili u njihovom interesu’, navodi se u obrazloženju nagrade.

‘Bez potpunih informacija o radu vlasti ne može biti ni odgovornosti vlasti prema građanima, objelodanjivanje ovakvih informacija najveći je doprinos koji mediji mogu dati društvu. Upravo je Centar za istraživačko novinarstvo istako se po izboru obrađivanih tema i njihovoj sistematičnoj obradi, stoga dodjeljujući ovu nagradu želim da im se na tome zahvalim u ime Transparency International’, istakao je ovom prilikom Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH i član globalnog Odbora direktora TI. ‘Po svojoj definiciji, istraživačko novinarstvo se bavi problemima od najvećeg javnog interesa, što je svojim radom Centar za istraživačko novinarstvo i dokazao’, zaključio je Divjak.

‘Ova nagrada je priznanje svim istraživačkim novinarima u BiH koji, u iznimno teškim uslovima, rade na otkrivanju i informiranju javnosti o tome šta se zaista dešava u našoj zemlji. Centar za istraživačko novinarstvo vjeruje da su informirani građani snaga koja može dovesti do promjena u društvu’, rekla je Leila Bičakčić, direktor CIN-a.

Obilježivši ujedno i sedmu godinu svoga rada, TI BiH je obećao još intenzivnije aktivnosti u borbi protiv korupcije, uz izraženu nadu da će u vlastima BiH konačno dobiti saveznika u ovoj borbi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.