Četvrto ročište bez svjedoka u slučaju Dacić

Za ročište 9. oktobra Adamović je najavio iste svjedoke koji se danas nisu pojavili te biznismena iz Njemačke Jurgena Hofmana koji je poslovno sarađivao sa optuženima tokom njihovog boravka u toj zemlji.
Foto: CIN

Na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je otkazano četvrto ročište za redom, jer se nije pojavio nijedan svjedok kojeg je najavila odbrana Hamde Dacića, Harisa Zornića i Acika Cana, optuženih za trgovinu drogom i pranje novca. Trebali su se pojaviti svjedoci Hamdo Murić i Ismet Bektić. Vlado Adamović, Zornićev advokat, kazao je da su njih dvojica pristali na svjedočenje, ali da ih nisu uspjeli kontaktirati, jer se nalaze na radu u Njemačkoj. Njih dvojicu je odbrana već nekoliko puta najavljivala kao svjedoke, ali se nisu odazivali na poziv.

Mirsad Strika, predsjednik Sudijskog vijeća koji vodi ovaj postupak, je kazao da odbrana napravi pismeni prijedlog svjedoka kako bi se ubuduće izbjeglo otkazivanje ročišta. Za sljedeće ročište, zakazano za 2. oktobar, sudija je rekao da će ponovo izdati nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za prisilno privođenje Savete Zvizdić i jednog zaštićenog svjedoka. Naime, Strika je prije petnaest dana zadužio SIPA-u da privede iste ove svjedoke, ali ih oni tada nisu mogli pronaći.

Za ročište 9. oktobra Adamović je najavio iste svjedoke koji se danas nisu pojavili te biznismena iz Njemačke Jurgena Hofmana koji je poslovno sarađivao sa optuženima tokom njihovog boravka u toj zemlji. On se, također, trebao pojaviti na ročištu prije sedam dana, ali je, kako stoji u dopisu koji je poslao Sudu, bio spriječen doći zato što nije mogao kupiti kartu za Sarajevo, navodno, zbog štrajka radnika njemačke avionske kompanije Lufthanse.

Također, za jedno od budućih ročišta kao svjedok odbrane svjedočit će i Drew Engel, bivši međunarodni tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH. Engel je kao tadašnji tužilac učestvovao u podizanju optužnice protiv optuženih, a na ovoj funkciji je prestao raditi krajem 2009. godine.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dacića, Zornića i Cana te pravnog lice Majorka iz Sarajeva 16. novembra 2009. godine a suđenje je počelo 21. februara 2010. godine. Oni se terete da su trgovanjem droge zaradili između pet i šest miliona maraka, a novac „oprali“ preko Hotela Exclusive.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN