Search
Close this search box.

CIK kaznio stranke

SDA kažnjenja zbog slučaja Peskara i neplaćanja najamnina državi.

Stranka demokratska akcije (SDA) je najjača od stranaka sa liste kažnjenih.

‘SDA je dužna platiti 6.000 KM zbog nepropisnog evidentiranja troškova usluga, neprijavljivanja dugova za najam poslovih prostora od institucija u BiH kao i prihoda i dugova pojedinim privatnim preduzećima’, izjavila je Maksida Bajramović, portparol CIK-a.

Bajramović kaže da je najveći udio u kazni odnosi na slučaj nepropisnog evidentiranja prometa Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i Uslužne zadruge Peskara. SDA je kažnjena i zato što u poslovnim knjigama i finansijskom izvještaju nije iskazala troškove zakupnine za poslovni prostor u vlasništvu Federacije BiH u Titovoj ulici u Sarajevu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je u augustu i septembru objavio istraživačke priče o poslovnom odnosu SDA i Peskare, te o tome da stranke ne plaćaju najamnine. Centrala SDA godinama nije plaćala najam za prostor u ulici Maršala Tita br. 9 u Sarajevu čiji je vlasnik Federacija BiH.

‘SDA je prekršila Zakon time što nije klasificirala troškove na osnovu računa Peskare u ukupnom iznosu od 57.321 KM dok je Kantonalni sud u Sarajevu 19. januara 2005. donio rješenje o prestanku rada zadruge Peskara’, kaže Bajramović.

Revizori su prekontrolisali poslovanje stranke i ove zadruge nakon što su novinari CIN-a iz Sarajeva u proljeće zatražili od ove institucije da im dostavi račune koje je SDA plaćala Peskari.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da je SDA preko Peskare isplaćivala plate kuririma, vozačima, kafe kuharicama i studentima u periodu od tri godine, a nakon što je Općinski sud u Sarajevu poništio registraciju ove firme. Novinari CIN-a su istražili i gdje je otišao novac sa jednog od 13 računa koje je Kantonalni odbor SDA u 2008. godini uplatio Peskari. Račun je glasio na ime četiri studenta koje je Peskara angažirala za pomoćne poslove u stranci uz naknadu od oko 1.000 KM po osobi. Jedan od njih je kazao da nikad nije dobio novac od SDA, niti da je radio za tu stranku, a drugi je potvdio da je radio za stranku, ali se nije mogao sjetiti sume.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.