CIN dobitnik nagrade za ravnopravnost u zapošljavanju

CIN je prepoznat kao organizacija koja poštuje prava LGBTIQ populacije prilikom zapošljavanja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je dobio nagradu LGBTIQ Indeks jednakosti u zapošljavanju koju dodjeljuju UN Women i kompanija „The Headhunter“. Uz CIN ovu nagradu su u Bosni i Hercegovini (BiH) dobili „dm – drogerie markt“, British Council i Klix.ba.

Nagrade su dobitnicima uručili David Saunders, predstavnik UN Women ureda u BiH, ambasador Velike Britanije Edward Ferguson, ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann i direktor „Headhunter“ Grupe Elton Ilirjani.

„Index se pripremao u privatnom sektoru, za privatni sektor, sa ciljem da dobijemo procjenu do koje mjere kompanije obraćaju pažnju na diskriminaciju i unapređuju ravnopravnost na radnom mjestu“, rekao je Saunders prilikom dodjele nagrada.

LGBTIQ Indeks jednakosti u zapošljavanju je projekt „The Headhunter“ Grupe i UN Women ureda u BiH. Cilj provođenja Indeksa je podizanje svijesti o problemima diskriminacije pripadnika LGBTIQ populacije na radnom mjestu i prilikom zapošljavanja, kao i povećanje ravnopravnosti, različitosti i drugih pozitivnih praksi u odnosu prema uposlenima i prilikom zapošljavanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN