CIN dobitnik njemačke novinarske nagrade

Nagrađen tekst o socijalnoj situaciji u zemljama istočne Europe

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva Eldina Pleho osvojila je treću nagradu njemačkih nevladinih organizacija za priču o neracionalnom trošenju sredstava međunarodnih donatora namijenjenih razvoju malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH). Prva godišnja nagrada dodijeljena je novinarima iz Istočne Europe za tekstove o uslovima života i socijalnoj situaciji u njihovim zemljama.

Nagradu su dodijelile njemačke nevladine organizacije ‘Hope for Eastern Europe’ (Hoffnung fuer Osteuropa – HfO) i ‘Renovabis’ na ceremoniji održanoj 8. novembra u Minhenu. Članak pod nazivom ‘Mala preduzeća nemaju puno koristi od međunarodnih donacija’, koji je objavljen u februaru ove godine, govori o problemima sa kojima se suočavaju mala preduzeća u BiH i kako su sredstva Europske Unije donirana preduzećima koja ne postoje ili su zatvorena ubrzo nakon što im je uručenja donacija.

Nagrade su dobije i novinarke iz Mađarske i Poljske za tekstove o kršenju ljudskih prava u Istočnoj Europi.

Na ceremoniji dodjele nagrada dr. Robert Matern, počasni predsjednik Press Club iz Minhena je čestitao novinarkama na iznimnoj profesionalnosti i obilju novih saznanja koja su ponudile svojim čitaocima. Rekao je da ovo priznanje treba biti ohrabrenje za njihov budući rad.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN