Search
Close this search box.

CIN i Nezavisne novine sarađivali na priči o Rafineriji

CIN-ovi podaci pomogli istraživanju Nezavisnih novina

Centar za istraživačko novinarstvo i Nezavisne novine sarađivali su na priči o Rafineriji Brod. Članak je objavljen u Nezavisnim novinama 16. juna 2006. godine pod naslovom ‘115 miliona dolara traži ‘Vitol”.

U tekstu su korišteni podaci koje su novinari CIN-a ekskluzivno dobili od Izudina Berberovića, okružnog tužioca iz Doboja. On je naveo da ovo tužilaštvo vodi istragu protiv bivših direktora Rafinerije Vojina Mujičića i Ilije Drpe, te sadašnjeg direktora Save Danilovića. Među osumnjičenima se spominju i referenti za marketing Milovan Vukašinović i Dobren Trifković. Istraga se vodi i protiv Dušana Teofilovića iz poduzeća ‘Petrobard’ iz Broda i Cvijana Filipovića, šefa Tehničko-kolske službe ‘Željeznica’ RS-a. Protiv tih osoba, Centar javne bezbjednosti je još ranije podnio izvještaj.

Sedam osumnjičenih terete se između ostalog za zloupotrebu ovlaštenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja i zaključivanje štetnih ugovora. U razgovoru sa novinarima CIN-a Berberović je obećao da slučaj Rafinerije ‘neće završiti u ladici’.

Bivši ministar finansija Republike Srpske Svetlana Cenić izjavila je Nezavisnim novinama da je Vlada RS-a teškom mukom došla do sadržaja ugovora između Rafinerije i Vitola, čiju kopiju posjeduje i CIN.

U tekstu pod naslovom ‘Vlada RS nije odobrila ugovor s ‘Vitolom” objavljenom 20. 06. 2006. godine nastavljena je priča o spornom Ugovoru na kojoj smo sarađivali sa Nezavisnim novinama.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN