CIN obilježava petu godišnjicu

Kada je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva prvi put otvorio svoja vrata u oktobru 2004. godine, osnivač i tadašnji direktor Drew Sullivan pitao se da li će Centar opstati. Bilo je teško pronaći novinu koja će objaviti prvi tekst o zdravstvu u Bosni i Hercegovini.

Ovog mjeseca, nakon što je 238 medijskih organizacija više od 1.000 puta objavilo CIN-ove istraživačke priče, Centar slavi svoju petu godišnjicu kao glas nezavisnog novinarstva u BiH.

Centar je posvećen nezavisnom istraživačkom izvještavanju čiji rezultat su tekstovi utemeljeni na činjenicama potvrđenim iz više izvora. Novinari CIN-a nastoje pisati tekstove lako razumljive svim građanima BiH.i objavljuju ih na internet stranici www.cin.ba, nakon što to učine drugi mediji.

Osnivač Drew Sullivan kaže da je ideju dobio 2002. godine kada je radeći u BiH vidio potrebu za jednom takvom medijskom kućom. Uzor mu je bio filipinski Centar za istraživačko novinarstvo.

‘Drago mi je da slavimo ovu godišnjicu. Mnogi su predviđali da ćemo davno nestati ali CIN i dalje zauzima važno mjesto’, kaže Sullivan koji je trenutno savjetnik i član Odbora direktora Centra.

CIN se finansira iz komercijalnih prihoda, te podrške međunarodnih donatora koji su uvidjeli važnost nezavisnog medija. Među ovogodišnjim donatorima su Fond otvoreno društvo, britanski Foreign and Commonwealth Office, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i National Endowment for Democracy (NED).

Sullivan kaže da način na koji Centar radi čini ovu kuću drukčijom od ostalih medija u BiH.

‘Smatramo da su čitaoci u BiH pametni i zaslužuju iscrpne i tačne informacije. Mi izbjegavamo objaviti sočne ali nepotvrđene informacije na koje se drugi ponekad oslanjaju. Imamo drugačiji pristup. Ne kažem da smo bolji, samo smo drugačiji’, kaže on.

‘Imamo sreću da možemo priuštiti da radimo na jednoj priči po nekoliko mjeseci i da je istražimo do kraja’, kaže Svjetlana Ćelić, koja je u CIN-u od njegovog osnivanja radeći i kao urednik i kao novinar.

CIN svoje tekstove, fotografije i grafike medijima u BiH nudi besplatno za objavu. Na taj način njegovi tekstovi stižu do većeg broja građana. Osim sa domaćim medijskim kućama, Centar je do sada sarađivao i sa stranim medijima, poput američkog dokumentarnog programa Frontline, njemačkog Der Spiegel-a i ZDF-a, te magazina Time. CIN-ove tekstove su objavljivale brojne novine i web portali u svijetu, uključujući Sarajevski biro Associated Press-a.

U proteklih nekoliko godina je rad Centra nagrađen sa nekoliko međunarodnih nagrada kao što je nagrada Global Shining Light u 2007. godini za serijal tekstova o energetskom sektoru te nagrada svjetskog udruženja medijskih portala – Online News Association (ONA) za projekat ‘Bolest na tanjiru’.

Za doprinos u borbi protiv korupcije je Transparency International BiH dodijelio Centru nagradu novinarskog integriteta dok je za rad sa Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIN) Centar dobio nagradu Tom Renner američkog udruženja Investigative Reporters and Editors, te nagradu Overseas Press Club-a.

U 2008. godini, dvije njemačke nevladine organizacije ‘Hope for Eastern Europe’ i ‘Renovabis’ su nagradile priču iz projekta o malim i srednjih poduzećima a Centar je također dobitnik i medijskog pečata Večernjeg lista.

‘Svi vole nagrade ali one jedine prave nagrade su one koje vam nikad ne budu uručene. U formi su slučajnih komentara koje čujete od potpuno nepoznatih ljudi koji čak i ne znaju da ste vi radili na priči koja je pobudila njihovo interesovanje ili pokrenula nadležne da reaguju’, kaže Eldina Pleho, novinarka CIN-a.

CIN-ove istraživačke priče imale su uticaja na zbivanja u BiH. Dva suca i jedan premijer su napustili dužnosti a neki policajci su završili u zatvoru. Menadžment CIN-a očekuje da će CIN imati sve veći uticaj u budućnost, dijelom i zato što je jedan od osnivača mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja se bavi istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije u regiji. Više o OCCRP-u možete pročitati na www.reportingproject.net.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN