CIN osuđuje atentat u Hrvatskoj

Kontroverzni hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov kolega poginuli su kada je u centru Zagreba, u blizini redakcije tjednika čiji je vlasnik, eksplodirala bomba. Vlasti kažu da će poduzeti oštrije mjere u borbi protiv organizovanog kriminala.

Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) poziva zvanični Zagreb i hrvatsku policiju da djeluje odlučno i bez odlaganja, i ne ostanu samo na riječima koje su se već mogle čuti ranijih sedmica. Naime, kada je Ivana Hodak, kćerka poznatog hrvatskog advokata Zvonimira Hodaka, ubijena ispred porodičnog stana u centru Zagreba, hrvatski premijer Ivo Sanader razriješio je dužnosti ministre pravde i unutrašnjih poslova, te najavio da će se njegova vlada obračunati sa organizovanim kriminalom. Uslijedila je sinoćnja eksplozija u kojoj su poginuli Pukanić (47), izdavač vodećeg hrvatskog političkog tjednika Nacional, i direktor marketinga Niko Franjić (38).

Sanader je ubistvo nazvao atentatom ali je rekao da je prerano za tvrdnju da je mafija izvršila ovo ubistvo.

Pukanićev Nacional se nije ustezao da objavljuje tekstove u kojima je iznosio na vidjelo političku korupciju i organizovani kriminal. Poznavao je mnoge, a kontroverznim ga čini činjenica da je održavao kontakte i sa osobama iz kriminalnog miljea, a po mišljenju nekih, koristio je tjednik u promicanju osobnih interesa.

CIN poziva hrvatske vlasti da najavu oštrijih mjera proti protiv kriminalaca sprovede u djelo.

CIN je član Konzorcijuma istraživačkih novinara iz Jugoistočne Evrope koji se bavi raskrinkavanjem organizovanog kriminala i korupcije u regiji. Naši novinari su svjesni koliko je novinarstvo opasna profesija. Organizovane kriminalne grupe, te biznismeni sa kriminalnim vezama i političari koji ih štite, koriste sva sredstva da bi ušutkali one koji obaviještavaju javnost o onome čime se oni bave. Pozivamo sve novinare da podrže napore hrvatskih vlasti i da nastave Pukanićevo djelo.

Hrvatska i Hrvati moraju saznati istinu o tome ko, i zbog čega, stoji iza ovog zločina.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN