Search
Close this search box.

CIN-u uručena zahvalnica Udruženja za cističnu fibrozu u BiH

Udruženje za cističnu fibrozu uručilo je Centru za istraživačko novinarstvo zahvalnicu za doprinos u borbi protiv birokratije koja najmlađim pacijentima otežava svakodnevnicu.
Foto: Dženat Dreković (CIN)

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti Udruženje za cističnu fibrozu u Bosni i Hercegovini je uručilo zahvalnicu Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) za priču „Borba sa birokratama za dječiji život“.

Iz Udruženja su se zahvalili za „neizmjernu podršku, humanost i iskazanu empatiju osobama sa cističnom fibrozom“ te istakli da su im mediji od velike pomoći u borbi za prava oboljelih.

Zahvalnicu je preuzeo glavni i odgovorni urednik Aladin Abdagić, rekavši da mu je drago ako je CIN svojim istraživanjem pomogao djeci kojoj je lijek prijeko potreban i dodavši da je time ispunjena i misija cijele redakcije.

Autorica priče Sadeta Bajrović, koja je također dobila priznanje za svoj rad, rekla je da se nada da će institucije osigurati prava pacijentima i u budućnosti više raditi na vidljivosti djece oboljele od rijetkih bolesti.

Pričom iz juna 2021. godine ukazano je na djecu oboljelu od cistične fibroze koja su pola godine čekala da im Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) odobri skupe lijekove. Roditelji oboljele djece su za CIN rekli da lijekove koje djeca moraju uzimati redovno svake godine čekaju najmanje mjesec-dva.

Predsjednica Udruženja Elvira Muhić kaže da je Zavod zdravstvenog osiguranja USK odobrio lijekove tek kada su novinari CIN-a počeli istraživati o ovoj temi.

Borba sa birokratama za dječiji život
Djeca koja boluju od cistične fibroze u Unsko-sanskom kantonu mjesecima čekaju da im Zavod zdravstvenog osiguranja odobri skupe lijekove. Dok su čekali odobrenje, nekima se stanje pogoršalo, a neki su odselili u inostranstvo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.