Search
Close this search box.

Dodik nije pomilovao nijednog osuđenika

Predsjednik RS, Milorad Dodik dobio je prošle godine 58 zahtjeva za pomilovanje. Nijednog osuđenika nije pomilovao.
Vilu od 342 metra kvadratna Milorada Dodika je platio 850.000 eura.  (Foto: CIN)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), nije pomilovao nijednu osuđenu osobu, navodi se u Informaciji o odlukama o pomilovanju u 2013 godini. Ova Informacija naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS idućeg tjedna.

Dodiku je prošle godine dostavljeno 58 molbi za pomilovanje osuđenih osoba. Za djelа ugrožavanje prometa i razbojništvo dostavljeno je po deset molbi, za ubojstvo je dostavljeno osam molbi, za proizvodnju i promet opojnih droga dostavljeno je sedam, za tešku tjelesnu povredu dostavljene su tri molbe. Po dvije molbe su dostavljene za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja i za tešku krađu, a po jedna molba je dostavljena za ostala djela među kojima su organizirani kriminal, silovanje, pedofilija i zelenaštvo.

Komisija za pomilovanje, koja djeluje pri Ministarstvu pravde RS, i sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dali su pozitivno mišljenje za tri molbe. Za deset molbi za pomilovanje sud je dao pozitivno mišljenje a Komisija negativno, dok su za ostalih 45 molbi negativno mišljenje dali i sud i Komisija.

Predsjednik RS-a može osuđenim osobama dati pomilovanje kojim će ih potpuno ili djelimično osloboditi od izvršenja kazne ili im zamijeniti izrečenu kaznu blažom. Također pomilovanjem može ukinuti izrečenu mjeru obavljanja određene djelatnosti ili smanjiti period za koji je zabrana obavljanja djelatnosti izrečena. Pomilovanjem se presuda može i obrisati.

Zakonom o pomilovanju RS-a je propisano da predsjednik jednom godišnje obavještava Narodnu skupštinu RS o odlukama o pomilovanju donesenim u toku prethodne godine. Međutim, mišljenje poslanika ne utiče na odluku o pomilovanju.

Prema podacima iz Službenih novina Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), do aprila 2013. godine predsjednik ovog entiteta Živko Budimir pomilovao je najmanje 11 osoba. Za šest osuđenika je smanjena zatvorska kazna koja im je izrečena. U četiri slučaja zatvorska kazna je zamijenjena za uvjetnu, dok je u jednom slučaju brisana presuda.

Zbog sumnje na zloupotrebu položaja u postupku izricanja pomilovanja, u aprilu prošle godine Budimir je uhićen. Državno tužilaštvo je vodilo istragu ali optužnica nije prihvaćena na državnom sudu. Sud BiH se proglasio nenadležnim, pa je slučaj u decembru prošle godine proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN