Search
Close this search box.

Donacija za regionalni program

USAID dodijelio 375.000 dolara za istraživanje organizovanog kriminala

‘Organizovani kriminal ne poznaje državne i nacionalne granice. Sad i mi imamo dobru priliku da ih pratimo gdje god da krenu’ rekao je Drew Sullivan glavni urednik JDG- ovog projekta.

Brojne studije pokazale su da je organizovani kriminal jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavaju države jugoistočne Evrope. Korupcija kao njegov nusprodukt potkopava demokratske procese, izaziva međunacionalne tenzije, te vodi daljnjem siromašenju regije. Ovaj projekat će povezati novinare iz jugoistočne Evrope u jedinstvenu mrežu, učvrstiti standarde istraživačkog rada i pomoći da se poveća sigurnost novinara koji rade u ovom opasnom okruženju. Donacija USAID-a će omogućiti veću saradnju između novinara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Rumunije i Srbije.

Američka organizacija JDG-i sa svojim partnerskim organizacijama Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva i rumunjskim Centrul Roman Pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) iz Bukurešta radi na poboljšanju uslova i standarda novinarskog rada širom svijeta. Bh. medijska organizacija CIN osvojila je više nagrada za svoj rad od kojih je posljednja ‘Nagrada za novinarski integritet’ koju svake godine dodjeljuje Transparency International BiH. Cilj neprofitne organizacije CRJI je poboljšanje kvaliteta istraživačkog novinarstva. Saradnja ove tri organizacije datira od 2007. godine kada su započele saradnju na ‘Projektu izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji’. Financijsku podršku projektu dao je Razvojni program Ujedinjenih Nacija.

Organizacije JDG, CIN, i CRJI su i ranije surađivale na nekoliko regionalnih novinarskih istraživačkih projekata koji su se bavili problemima kao što su trgovina ljudima, oružjem, krijumčarenjem droga, te razotkrivanjem korumpiranih funkicionera i kriminalaca. Prvi zajednički projekat ovih organizacija pod nazivom ‘Mešetari električne energije’ približio je čitaocima svijet trgovaca električnom energijom u jugoistočnoj Evropi. Svjetska mreža istraživačkih novinara dodijelila je ovom projektu 2007 godine nagradu ‘Global Shining Light’.

Za više informacija o istraživačko-novinarskom projektu JDG-a možete se obratiti Jasni Kilalić na broj telefona +387 33 702-300. Za više informacija o USAID-u i njegovim programima u jugoistočnoj Evropi, molim vas posjetite www.usaid.gov.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.