Search
Close this search box.

Dragan Čović kažnjen zbog sukoba interesa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je kaznila Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, smanjenjem 10 posto plaće jedan mjesec i Nenada Nešića, predsjednika DNS-a, umanjenjem 10 posto plaće šest mjeseci.
Prosječna mjesečna plaća Dragana Čovića kao delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u 2020. godini je iznosila 4.930 KM (Foto: CIN)

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (BiH) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), kažnjen je smanjenjem plaće za 10 posto jer je 2017. godine bio u sukobu interesa.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2018. godine pisao da je Čović, tadašnji član Predsjedništva BiH, mogao biti u sukobu interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi, primalo novac iz budžeta. HNS je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 2017. godine dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta.

Nema kvoruma za Čovićev predmet
Nakon što je na dnevni red stavljen predmet za utvrđivanje sukoba interesa u slučaju Dragana Čovića, komisija u dva navrata nije mogla zasjedati zbog nedostatka kvoruma.

Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10, a namijenjen je bio za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara. Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje. Čović je za predsjednika HNS-a izabran 2014. godine.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je zbog toga Čoviću izrekla sankciju smanjenja plaće za 10 posto u trajanju od mjesec dana.

Čovićeva prosječna mjesečna plaća u Domu naroda PSBiH u 2020. godini je iznosila 4.930 KM. Njegova ukupna primanja u ovoj godini su iznosila 74.795 KM i uz plaću obuhvataju: topli obrok, paušal, naknade za odvojeni život i smještaj, dnevnice i regres.

„Ova odluka koju smo donijeli je jednoglasna“, rekla je novinarima nakon sjednice predsjednica Komisije Mira Pekić.

Komisiju čine članovi Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH: Mira Pekić iz Partije demokratskog progresa, Bariša Čolak i Mijo Matanović iz HDZBiH, Edin Mušić iz Stranke demokratske akcije, Munib Jusufović iz Stranke za bolju budućnost, Sredoje Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te direktor i zamjenik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Prethodno su, zbog nedostatka kvoruma, propala dva pokušaja pokretanja postupka protiv Čovića pred Komisijom. Prvi put su odsutni bili hrvatski članovi Komisije – Bariša Čolak i Borjana Krišto, Čovićeve kolege iz HDZBiH, a drugi put sjednica nije održana zbog odsustva srpskih članova.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je 3. marta ove godine kaznila i Nenada Nešića, predsjednika Demokratskog nardnog saveza jer je bio u sukobu interesa. On je istovremeno bio na dvije javne funkcije – poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

Njemu je izrečena sankcija smanjenja 10 posto plaće na šest mjeseci.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.