Đukanović – ličnost godine u korupciji i organiziranom kriminalu

Premijer Crne Gore dobitnik je priznanja međunarodne novinarske mreže OCCRP.

Međunarodna novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) proglasila je premijera Crne Gore Mila Đukanovića ličnošću koja je u protekloj godini najviše doprinijela promoviranju korupcije i organiziranog kriminala.

Đukanovića je za ovo priznanje predložila Vanja Ćalović, direktorica crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a preko pedeset novinara unutar mreže OCCRP-a učestvovalo je u izboru.

„Nagrada je zaslužena“, rekla je Ćalović za stranicu OCCRP-a. „Đukanović, posljednji evropski diktator, zarobio je državu za svoje privatne interese i pretvorio je u utočište za kriminalce. Dok se on, njegova porodica i prijatelji bogate, obični ljudi pate zbog siromaštva, nepravde i bezakonja. Oni koji se usuđuju da govore o korupciji postaju njegove mete.“

Đukanovićevo prvo radno mjesto bilo je – premijer Crne Gore, stoji u obrazloženju. „Skoro tri decenije radio je kao predsjednik ili premijer. Iako se predstavlja kao napredan, prozapadni političar, izgradio je državu posvećenu korupciji i pružanju utočišta organizovanom kriminalu.“

OCCRP navodi nekoliko slučajeva organiziranog kriminala i korupcije u koje je premijer Crne Gore bio umiješan. Od krijumčarenja cigareta u saradnji s italijanskim kriminalnim porodicama, preko osiguravanja utočišta za osobe iz kruga organiziranog kriminala poput Darka Šarića, Stanka Subotića i Nasera Kelmendija, Safeta Kalića i Brana Mićunovića.

Zajedno sa svojom porodicom, stoji u obrazloženju OCCRP-a, privatizirao je Prvu banku i koristio je za pranje novca i davanje kredita ljudima iz svijeta organiziranog kriminala. Također je učestvovao u prodaji zemljišta na crnogorskoj obali ruskim tajkunima i azerbejdžanskim firmama koje kontrolira porodica predsjednika Alijeva.

Osigurao je 300 miliona eura državnih garancija za kredite privatnih kompanija, a više od polovine ovih kredita, 184 miliona, nije otplaćeno pa će dugove vraćati crnogorski građani, stoji između ostalog u obrazloženju međunarodne mreže istraživačkih novinara OCCRP.

„Ovo priznanje vidimo kao nagradu za Đukanovićevo životno djelo“, rekao je urednik OCCRP-a Drew Sullivan. „Niko, osim Putina, ne vodi državu koja se u tolikoj meri oslanja na korupciju, organizovani kriminal i prljavu politiku. Ona je istinski i duboko trula.“

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN