Search
Close this search box.

Đukanović odbio četiri zahtjeva za intervju

Predstavnik ureda premijera Crne Gore kaže da novinari, koji su napisali članak o vezi između ličnog bogatstva Mila Đukanovića i postupaka vlade nisu premijeru dali priliku da iznese svoju stranu priče..Zapravo, novinari su tokom osam mjeseci pokušavali dobiti njegov komentar.

Savjetnik za medije premijera Crne Gore Mila Đukanovića je u nedavnom saopštenju iznio navode protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Sa dužnim poštovanjem prema premijeru i gospodinu Aleksandru Erakoviću, optužbe da su se novinari CIN-a ponijeli neprimjereno ili da premijeru nisu dali priliku da iznese svoju stranu priče su u potpunosti neistinite. CIN-ova politika i filozofija je da svaka priča može biti samo bolja ako sadrži i odgovor strane o kojoj se piše.

Novinari CIN-a su podnijeli četiri pisana zahtjeva za intervju uredu premijera prije nego što su 1. juna 2009. godine objavili priču o povezanosti ličnog i porodičnog bogatstva Đukanovića i postupaka vlade. .

Prvi zahtjev je upućen 2. Oktobra 2008. godine, osam mjeseci prije nego je priča objavljena. Posljednji zahtjev je upućen direktno gospodinu Erakoviću 27. maja 2009. godine.

U oktobru je novinarima CIN-a rečeno da je Đukanović u tom trenutku prezauzet, ali da će imati vremena da razgovara krajem 2008. godine. Kada su novinari ponovno pozvali ured premijera u decembru 2008. godine, rečeno im je da je nemoguće organizovati intervju tada, ali da postoji mogućnost intervjua na proljeće.

Novinar je 23. januara 2009. godine ponovo kontaktirao Erakovića, podsjetio na zahtjev, te zamolio da intervju bude što prije. Odgovor na urganciju nikad nije dostavljen.

Drugi CIN-ov novinar je 21. maja 2009. godine podnio treći zahtjev za intervju u kojem je naveo da će priča biti uskoro objavljena zahtijevajući odgovor u roku 24 sata. Odgovor je ponovo izostao.

U posljednjem pokušaju da se premijeru Đukanoviću pruži šansa da odgovori na navode iz priče, novinarka CIN-a je 27. maja 2009. godine pozvala Erakovića zatraživši informacije o proceduri i mogućnostima za obavljanje intervjua sa premijerom. Eraković je rekao da nije dobio CIN-ov zahtjev od 21. maja pa je CIN je i tada podnio pisani zahtjev.

Eraković je potom odgovorio da je prethodni zahtjev neprimjeren te da premijer nema interesa da razgovara sa novinarima CIN-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.