EFT povezan sa prijavama podnijetim u Srbiji

Policija podnijela prijavu protiv bivših zvaničnika Elektroprivrede Srbije

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je saopšteno da su ovi zvaničnici u periodu od 2001. do 2004. godine navodno sklapali štetne ugovore sa kompanijama Energy Financing Team (EFT) i Interface. Kompanije EFT iz Londona u vlasništvu Hamovića i Interface, registrovan na Karibima, u vlasništvu James Nye-a, člana odbora EFT-a su ovim putem pribavile protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 20,7 miliona KM, te oštetile budžet Srbije za oko 3,6 miliona KM.

Prijave su podignute protiv bivšeg direktora Ljubomira Gerića, bivšeg direktora Direkcije za upravljanje Elektroenergetskog sistema Vladimira Marjanovića, bivšeg glavnog dispečera Dragana Vignjevića, te bivše direktorice Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja Danice Vuković zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Glasnogovornik EFT-a Nenad Savić odbacio je navode prijave rekavši da su političke prirode, a za transakcije kaže da su bile korisne, a i da su ‘obezbedile grejanje Novom Sadu, koje bi inače bilo dovedeno u pitanje, i naravno, bile su profitabilne za EFT.’

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su u martu prošle godine objavili članak o poslovnim aktivnostima EFT-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i Crnoj Gori. CIN je saznao da su policija i istražni organi iz BiH i Srbije, kao i službenici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i britanskog Ureda za teške prevare (SFO) pokrenuli istragu koja se odnosi na ugovore sklopljene između EFT-a i Elektroprivrede Republike Srpske, EPS i Elektroprivrede Crne Gore. Protiv EFT-a i Hamovića optužnica nije podignuta, a istraga vođena u BiH je stopirana. Istraga koju vodi SFO još je u toku.

EFT je jedan od najvećih trgovaca električnom energijom u jugoistočnoj Europi. U BiH su sredinom prošle godine dobili privremenu licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom. Licenca ističe sredinom naredne godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Dvostruki život policajca Čegara

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

Zakonodavci sa druge strane zakona
Zakonodavci s druge strane zakona

Svaki četrnaesti parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine je osuđivan, a među njima je više od polovine povratnika u činjenju krivičnih djela.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN