Search
Close this search box.

FBiH nema novca da podmiruje svoje obaveze

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) nije likvidna, odnosno, nema novca da podmiruje svoje obaveze. Gotovine nema - podatak je iz Izvještaja o izvršenju proračuna FBiH za prva tri mjeseca ove godine koji je Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) potvrdio Petar Ivošević, pomoćnik ministra u sektoru za trezor.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci u prvom kvartalu tekuće godine iznosili su 374,5 miliona maraka. „Obračunato ne znači da je i plaćeno. Nema keša – ne može se platiti“, rekao je Ivošević. Gotovinska isplata je iznosila 288,7 miliona maraka, odnosno, plaćeno je 77% od onoga što je trebalo biti plaćeno.

Dodatni problem federalnom proračunu predstavljaju i neizmirene obaveze iz prošle godine. Od prikupljenih 397,6 miliona KM, u prva tri mjeseca je na izmirenje duga iz prošle godine otišlo 119,5 miliona maraka.

Prema Izvještaju o izvršenju proračuna FBiH, u prvom kvartalu ove godine i dalje je značajna stavka isplata plaća i naknade troškova za 7.107 djelatnika. U promatranom periodu, to je proračun koštalo 50,8 miliona maraka, iako je s prvim danom ove godine smanjena osnovica za obračun plaće sa 330 KM na 315 KM. Federacija ima i duga po osnovu pozajmljenog novca, ali i na osnovu devizne štednje i ratnih potraživanja.

Kada su u pitanju prihodi, oni za prva tri mjeseca tekuće godine iznose 397,6 miliona maraka i veći su u odnosu na prihode iz istog razdoblja prošle godine za 46,7 %. Najznačajniji priliv sredstava stiže po osnovu povrata plasiranih sredstava od Razvojne banke FBiH, uplate od BH Telecoma po osnovu dividende i poreza na dobit te po osnovu uplate GSM licence i emisije trezorskih zapisa.

Kako je navedeno, Izvještaj je urađen na osnovu podataka iz glavne knjige trezora. O njemu su se trebali jučer očitovati poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Izvještaj je skinut sa dnevnog reda, na traženje poslanika iz Kluba stranke Hrvatske demokratske zajednice.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.