FBiH nema novca da podmiruje svoje obaveze

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) nije likvidna, odnosno, nema novca da podmiruje svoje obaveze. Gotovine nema - podatak je iz Izvještaja o izvršenju proračuna FBiH za prva tri mjeseca ove godine koji je Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) potvrdio Petar Ivošević, pomoćnik ministra u sektoru za trezor.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci u prvom kvartalu tekuće godine iznosili su 374,5 miliona maraka. „Obračunato ne znači da je i plaćeno. Nema keša – ne može se platiti“, rekao je Ivošević. Gotovinska isplata je iznosila 288,7 miliona maraka, odnosno, plaćeno je 77% od onoga što je trebalo biti plaćeno.

Dodatni problem federalnom proračunu predstavljaju i neizmirene obaveze iz prošle godine. Od prikupljenih 397,6 miliona KM, u prva tri mjeseca je na izmirenje duga iz prošle godine otišlo 119,5 miliona maraka.

Prema Izvještaju o izvršenju proračuna FBiH, u prvom kvartalu ove godine i dalje je značajna stavka isplata plaća i naknade troškova za 7.107 djelatnika. U promatranom periodu, to je proračun koštalo 50,8 miliona maraka, iako je s prvim danom ove godine smanjena osnovica za obračun plaće sa 330 KM na 315 KM. Federacija ima i duga po osnovu pozajmljenog novca, ali i na osnovu devizne štednje i ratnih potraživanja.

Kada su u pitanju prihodi, oni za prva tri mjeseca tekuće godine iznose 397,6 miliona maraka i veći su u odnosu na prihode iz istog razdoblja prošle godine za 46,7 %. Najznačajniji priliv sredstava stiže po osnovu povrata plasiranih sredstava od Razvojne banke FBiH, uplate od BH Telecoma po osnovu dividende i poreza na dobit te po osnovu uplate GSM licence i emisije trezorskih zapisa.

Kako je navedeno, Izvještaj je urađen na osnovu podataka iz glavne knjige trezora. O njemu su se trebali jučer očitovati poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Izvještaj je skinut sa dnevnog reda, na traženje poslanika iz Kluba stranke Hrvatske demokratske zajednice.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Lagerova roba sa greškom
Lagerova roba s greškom

Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

Zaštićena područja bez zaštite

Nekontrolisane eksploatacije, privatni interesi i nedovoljna briga nadležnih ustanova ugrožavaju zaštićena prirodna dobra u Bosni i Hercegovini.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN