Godina zatvora za trgovinu drogama

Prema optužnici, oni su u periodu od marta 2010. do maja 2011. godine vršili promet opojnih droga, tako što su iz Holandije i drugih zemalja uvozili narkotike u BiH, gdje su ih dalje preprodavali.

Danas su pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) sporazumno priznali krivicu Haris Bjelopoljak iz Kaknja, Hasan Husić iz Sarajeva te Emir Hodžić i Adnan Selimić iz Zenice. Optuženi su za organizovani kriminal i promet opojnih droga, dobivši po godinu dana zatvora.

Prema optužnici, oni su u periodu od marta 2010. do maja 2011. godine vršili promet opojnih droga, tako što su iz Holandije i drugih zemalja uvozili narkotike u BiH, gdje su ih dalje preprodavali. Njih četvericu terete i za: prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji te za izvoz, slanje i isporuke opojnih droga na područje drugih država.

Sud BiH je 4. juna ove godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu. Pored navedenih osoba koje su danas sklopile sporazum sa Tužilaštvom, za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga terete se i Zeničani: Benjamin Balavac, Eldin Čehić i Ajdin Ahmetagić. Svi optuženi su se na ročištima za izjašnjavanje o krivnji pred Odjelom za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju izjasnili da nisu krivi.

Za njih je ročište zakazano za 19. oktobar. Dijana Kajmaković, tužiteljica u ovom slučaju, najavila je da će svoje nalaze iznijeti Mevludin Hajdar, vještak hemijske struke, Gordana Radović-Rajević, vještak za hemijska istraživanja, te Irhad Kos, vođa tima za kompjuterske analize u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN