Građani dostavili policiji 84 korisne informacije o kriminalu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) primili su u martu 458 poziva i poruka na web stranici „Krimolovci“.

SIPA je danas saopštila da su 84 informacije o kriminalu bile od koristi ovoj i drugim policijskim agancijama u zemlji. Neozbiljnim su ocijenjene 163 prijave, a u 211 slučajeva građani su tražili savjete policijskih službenika.

„Dvanaest informacija se odnosilo na kaznena djela iz nadležnosti SIPA-e“, rekla je portparol SIPA-e Željka Kujundžija. Preostale 72 korisne informacije ova državna agencija je, zajedno sa izvještajima, proslijedila nadležnim policijskim organizacijama u zemlji.

Za korupciju i zloupotrebu službene i druge odgovorne dužnosti pristiglo je 14 prijava, za nedozvoljenu trgovinu opojnim drogama 11, dok se po pet informacija odnosilo na djela falsifikovanja dokumenata te krađu i nezakonitu prodaju automobila.

Na osnovu infromacija građana SIPA je tužilaštvima dostavila 6 izvještaja o izvršiteljima i počinjenom kaznenom djelu, dok je jedan izvještaj dostavljen tužilaštvu na ocjenu.

Telefonom ili putem web stranice građani „Krimolovcima“ mogu anonimno prijaviti kriminal.

Kujundžija kaže da službenici objašnjavaju građanima kako da prijave kriminal i tako pokušavaju uzeti što više informacija.

„Nakon toga se sačinjava izvještaj o tome šta su građani prijavili. Ako je to iz nadležnosti SIPA-e, mi radimo na tom predmetu. Ako ne, prosljeđuje se drugim policijskim agencijama“, pojasnila je.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN