Search
Close this search box.

Gradsko groblje i UKCRS prebacuju odgovornost jedni na druge

Gradsko groblje Banjaluka i UKCRS poslali su saopštenja o slučaju nestale bebe nakon CIN-ovog dokumentarca. U njima nema odgovora na pitanje „gdje je Sara?“.
Foto: CIN

Gradsko groblje Banjaluka i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKCRS) oglasili su se saopštenjima u kojima međusobno prebacuju odgovornost za nestanak bebe Sare, rođene na banjalučkom Paprikovcu 2018. godine.

U saopštenjima nema ni riječi o drugoj bebi, sinu Nataše Stijak.

Uprava Groblja navodi da je tijelo bebe označeno kao dijete Aleksandre Blagojević preuzeto od UKCRS-a, pozivajući se na prateću dokumentaciju koju je izdala ova zdravstvena ustanova. Dodali su da oni ne mogu vršiti identifikaciju tijela prilikom preuzimanja.

“Sahrani posmrtnih ostataka preminulih lica obično prethodi identifikacija od strane srodnika preminulih lica koja se evidentira na propisanom obrascu u Gradskom groblju”, navodi Uprava.

U obraćanju piše da su tijelo sahranili skoro mjesec dana nakon preuzimanja te da ih za to vrijeme nije niko kontaktirao u vezi sa sahranom.

Groblje u saopštenju ne pominje bebu Nataše Stijak, niti objašnjava gdje je Sara zaista sahranjena, iako su ekshumacije i DNK analize ostataka iz dva groba pokazale da se u njima ne nalaze ni jedna ni druga beba.

UKCRS se dan ranije oglasio sličnim saopštenjem u kojem se kratko navodi da su ispoštovali sve medicinske protokole u liječenju trudnice i novorođenčeta te zakonsku regulativu na osnovu koje je urađena obdukcija, naglašavajući da nisu nadležni za ukop, sahranu i ekshumaciju tijela.

“Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka”, zaključak je saopštenja, kojim skreću pažnju na drugu ustanovu u lancu odgovornosti.

Pogledajte dokumentarni film „Gdje je Sara?“
Centar za istraživačko novinarstvo predstavlja dokumentarni film o nestaloj banjalučkoj bebi Sari.

Umjesto o slučajevima nestalih beba, UKCRS se u najvećem dijelu svog saopštenja bavio ocjenom dokumentarnog filma “Gdje je Sara?”.

“Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije”, napisali su iz UKCRS-a.

CIN podsjeća javnost da je UKCRS sedam mjeseci ignorisao novinarske upite, a nakon toga poslao odgovor da u ovoj ustanovi tokom septembra 2018. nije umrla nijedna beba. Na pitanje novinara kako je to moguće kad je tog mjeseca rođena i umrla Sara, rekli su da je to greška i poslali fotografiju knjige protokola u kojoj su rukom upisani podaci o rođenju i smrti bebe.

Uprkos značajnoj uznemirenosti koju je CIN-ov dokumentarac izazvao u javnosti niko od rukovodilaca Groblja ni UKCRS-a se još nije lično obratio medijima, niti dozvolio pitanja koja im novinari postavljaju od objave filma.

Tako se ni u njihovim saopštenjima ne nalazi odgovor na pitanje gdje su kćerka Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i sin Nataše Stijak.

Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet zbog nestanka bebe Sare
Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je formiralo predmet nakon objave CIN-ovog dokumentarca „Gdje je Sara?“, koji je uznemirio javnost i pojačao pritisak na institucije da odgovore na pitanja koja su godinama izbjegavali.

Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka je nakon objave filma formiralo po službenoj dužnosti predmet u slučaju nestanka ovih beba.

Podsjećamo, OJT je još 2019. godine formiralo predmet na osnovu prijave Sarinih roditelja, koji je zatvoren dvije i po godine kasnije na osnovu izvještaja dvojice vještaka koji su zaključili da u postupcima medicinskih radnika nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja. Tada u predmet nije bila uključena prijava roditelja o nestanku tijela njihove bebe.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.