Search
Close this search box.

GRAS u minusu oko 20 miliona KM

Foto: bhportal.ba

Kantonalno javno komunalno preduzeće za prijevoz putnika „GRAS“ završilo je prošlu godinu sa minusom od 19,6 miliona maraka, što je za oko 10 posto manje nego godinu ranije. Skupština ovog preduzeća bi trebala sačiniti prijedlog sanacije gubitka i predložiti ga Vladi.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) direktor preduzeća Haris Kadić kaže da su razlog gubitaka u poslovanju visoke plaće i veliki broj radnika u firmi, ali da se to neće smanjivati zbog dogovora kantonalne Vlade i Sindikata. On kaže da je u firmi nastao veliki problem jer je smanjen topli obrok sa 12 na 8 KM. „ Stojim pri tome da, ako doktor može imati sedam maraka toplog obroka, onda i radnik GRAS-a može imati osam“, rekao je Kadić.

Prema podacima do kojih je došao CIN, plaća generalnog direktora je oko 3.600 KM, izvršnog direktora 1.800 KM bez doprinosa, šefovi kabineta, savjetnici i direktor sektora imaju oko 1.500 KM, a šefovi službe oko 1.300 KM. Vozači tramvaja, trolejbusa i minibusa imaju oko 1.100 KM, administracija, kontrolori i obezbjeđenje imaju oko 900 KM. U ovoj firmi je u prošloj godini bilo zaposleno 1.876 radnika.

Kadić kaže da su gubici u poslovanju napravljeni i zbog „šverca“ u javnom prijevozu, odnosno vožnje bez plaćanja karata, ali i nemogućnosti naplate kazne. Zbog šverca u GRAS-u trenutno postoji preko 620.000 prijava protiv putnika, a do sada nijedna nije procesuirana.

Faruk Efendić, zastupnik u Skupštini KS-a, rekao je za CIN da je kantonalna Vlada uz suglasnost Skupštine preuzela kreditno zaduženje GRAS-a od 20 miliona KM kako bi ga rasteretila u poslovanju. „To nije ni blizu onoliko koliko je zaduženje GRAS-a, ali i to je jedna od mjera da GRAS može normalno funkcionirati i pružati usluge građanima KS-a“, rekao je Efendić.

Prema podacima iz Informacije o poslovanju GRAS-a u 2011. godini, preduzeće posluje sa gubitkom od 2000-te godine. Kao razlozi gubitaka navode se: neekonomske cijene usluga, nezaštićen sistem naplate izvršenih usluga, stalni pad prodaje prijevoznih karata te pad prihoda od izvršenih prijevoznih usluga uz neriješena sistemska pitanja. Također je navedeno da bez rješavanja sistemskih problema uvjeta poslovanja ova firma vrlo brzo neće moći adekvatno obavljati funkciju prijevoza putnika. Visoki gubici su uzrokovali hroničnu nelikvidnost preduzeća. Gubitak do visine kapitala ukupno iznosi 95,1 milion KM, od toga je 75,5 miliona KM iz ranijih godina i 19,6 miliona KM gubitka u prošloj godini.

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija u FBiH, GRAS je i u 2009. godini dobio od kantonalne Vlade oko četiri miliona maraka za pokriće gubitka, ali novac je dat bez metodologije o utvrđivanju visine sredstava i nadzora nad namjenskim utroškom sredstava.

Objavljeno: 23.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.