Hećo pod istragom CIK-a

Predmet CIN-ovog istraživanja nalazi se pod istragom izborne komisije BiH zbog mogućeg sukoba interesa.

Vahid Hećo, ministar energije, industrije i rudarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) trenutno je pod istragom Centralne izborne komisije BiH (CIK) zbog mogućeg sukoba interesa. Predmet istrage je firma Gas&Metal d.o.o. Visoko čiji su vlasnici Vahid Hećo i njegova supruga Sabina, potvrdila je glasnogovornica CIK-a.

Prema sudskoj dokumentaciji Hećo je vlasnik više od 90 posto udjela u firmi, mada je zvanični direktor firme njegova supruga Sabina, koja je tu dužnost preuzela nakon što je on imenovan na funkciju ministra.

Bh. ogranak međunarodne nevladine organizacije Transparency International (TI), koja je angažovana u borbi protiv korupcije, podnio je prijavu CIK-u zbog mogućeg sukoba interesa, budući da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju koristiti javnu funkciju za ličnu dobit lica koje je sa njima povezano.

Prijava TI-a i CIN-ova priča došle u isti čas

TI je podnio prijavu CIK-u istoga dana kada je objavljena priča Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva o firmi Gas&Metal, koja već godinama ignoriše tri pravosnažne sudske presude.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović je izjavila da Komisija u standardnoj proceduri provjerava navode svake prijave. Bajramović nije htjela otkriti detalje istrage.

Ukoliko se ustanovi da je Hećina firma poslovala sa korisnicima Budžeta FBiH, ministar bi, prema zakonu, mogao biti kažnjen novčanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM.

U svom istraživanju, novinari CIN-a su otkrili da Hećina porodična firma Gas&Metal već godinama ignoriše dvije pravosnažne presude prema kojima, na ime duga i zateznih kamata, treba platiti skoro 68.000 KM većinski državnoj firmi Bosnagraf iz Visokog. Trećom pravosnažnom presudom nalaže se Hećinoj firmi da napusti zemljište firme Eko Panda koje je Gas&Metal nelegalno zaposjeo. Nepoštivanje odluka suda je nezakonito i kažnjivo u BiH.

Ivana Korajlić, portparol TI-a je rekla se oni trenutno fokusirani na dokazivanje sukoba interesa i čekaju odgovor CIK-a. Nakon toga će vjerovatno razmotriti istraživanje koje je izvršio CIN.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN