Hrvatska policija otkrila mrežu krijumčara mesa iz BiH

Hrvatske policijske agencije danas su uhapsile više članova organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem sirovog mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopćilo je da su uhapšena četiri od 19 prijavljenih državljana BiH i Hrvatske. Policijska akcija je izvedena u saradnji sa policijama BiH, Slovenije i Austrije.

Osumnjičeni, čija imena javnosti još nisu poznata, tokom ove godine su nabavljali meso u Bosni, a zatim ga prevozili na područje Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj.

Organizator nabavke je od više osoba iz BiH naručivao meso koje su organizovano prevozili preko granice sa Hrvatskom. U tome im je pomagao jedan veterinar koji je nezakonito pečatom ovjeravao meso. Činio je to bez dokumentacije o porijeklu mesa i njegovom zdravstvenom stanju.

Krijumčari su zaobilazili granične veterinarske stanice, a pošiljke mesa nisu prijavljivali ni carinskim ni policijskim službenicima na granici. Meso su potom distribuirali na područje Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema podacima Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog krimanala (USKOK), na ovaj način su prokrijumčarili najmanje 1.564 kilograma mesa, procijenjenog na 40.000 KM.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa umiješana i u teške krađe i razbojništva u kojima su prisvojili iznos od 130.000 KM, kao i u davanje mita i zloupotrebu položaja.

Ukupna počinjena materijalna šteta u navedenim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 400.000 KM.