Search
Close this search box.

Hrvatska policija otkrila mrežu krijumčara mesa iz BiH

Hrvatske policijske agencije danas su uhapsile više članova organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem sirovog mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopćilo je da su uhapšena četiri od 19 prijavljenih državljana BiH i Hrvatske. Policijska akcija je izvedena u saradnji sa policijama BiH, Slovenije i Austrije.

Osumnjičeni, čija imena javnosti još nisu poznata, tokom ove godine su nabavljali meso u Bosni, a zatim ga prevozili na područje Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj.

Organizator nabavke je od više osoba iz BiH naručivao meso koje su organizovano prevozili preko granice sa Hrvatskom. U tome im je pomagao jedan veterinar koji je nezakonito pečatom ovjeravao meso. Činio je to bez dokumentacije o porijeklu mesa i njegovom zdravstvenom stanju.

Krijumčari su zaobilazili granične veterinarske stanice, a pošiljke mesa nisu prijavljivali ni carinskim ni policijskim službenicima na granici. Meso su potom distribuirali na područje Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema podacima Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog krimanala (USKOK), na ovaj način su prokrijumčarili najmanje 1.564 kilograma mesa, procijenjenog na 40.000 KM.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa umiješana i u teške krađe i razbojništva u kojima su prisvojili iznos od 130.000 KM, kao i u davanje mita i zloupotrebu položaja.

Ukupna počinjena materijalna šteta u navedenim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 400.000 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN