Search
Close this search box.

Isplata potraživanja krenula od sudija

Nakon pravosnažnih presuda za isplatu razlike plaća, regresa i toplog obroka, do sada je novac isplaćen samo šesterici sudija Općinskog i Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, dok ostali uposlenici: tužitelji, pisari, daktilografi, čistačice, vozači, računovođe, ovršitelji i arhivari na svoj novac čekaju skoro četiri godine. U Kantonalnom sudu su potvrdili tu informaciju, uz obrazloženje da su sudije bile prve za isplatu jer je ona išla po redu, odnosno onako kako su presude i donesene.

UniCredit banka iz Mostara je zadužena za izvršenje sudske presude, na način da sa računa Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) isplati novac svim radnicima, kako i stoji u presudama. Međutim, ni do danas nije sve isplaćeno.

Kako Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva doznaje u Banci, novac se isplaćuje na osnovu spiska dužnika koje Banka dobije od Suda i raspoloživosti novca na računu kantonalnog budžeta. Za sada ima više presuda nego novca za svu isplatu. Na neke isplate se čeka i do pet godina.

Šesnaest uposlenika Općinskog suda u Širokom Brijegu od sredine 2008. godine čeka izvršenje sudske presude kojom im se iz budžeta Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) putem ovrhe treba isplatiti 43.544 KM nadoknade po ovom osnovu. U to nisu uračunate kamate. Oni su prije tri mjeseca uputili Vladi ZHK dopis u kojem su se žalili na diskriminaciju u isplati, budući da su sudije svoj novac dobile još 2010. godine. Nakon toga su imali i sastanak u Kantonalnom ministarstvu finansija, ali bez konkretnih rješenja.

Radnici Općinskog suda u Širokom Brijegu i Kantonalnog suda ZHK su od augusta 2005. do kraja 2007. godine primali manji iznos za plaću, regres i topli obrok nego što je to bilo propisano Zakonom o uposlenicima u organima državne službe Federacije BiH (FBiH).

Navedne naknade su u ovom vremenskom periodu isplaćivane prema Zakonu o radnim odnosima i plaćama službenika organa uprave u FBiH iz 1998. godine, koji je vrijedio do donošenja novog zakona 2005. godine. Na osnovu ovog zakona, radnici pravosudnih organa su tužili ZHK te su 2008. godine donesene pravosnažne presude na Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu u njihovu korist.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.