Istražitelj optužen za mito od 10 hiljada eura

Istražitelj Smajlović je, tvrdi Tužilaštvo, optuženim i osumnjičenim osobama obećavao pogodnosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je svog istražitelja Muju Smajlovića da je od optuženih i osumnjičenih osoba uzeo najmanje 10.000 eura mita, saopšteno je iz ove institucije.

Smajlović je, prema optužnici Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od 2012. do početka 2015. kontaktirao, bez znanja i odobrenja nadređenih, osumnjičene ili optužene protiv kojih je Tužilaštvo vodilo ili vodi postupke. Obećavao im je razne pogodnosti a oni su mu zauzvrat dali najmanje 10.000 eura.

Istražitelj Smajlović se više puta, stoji u saopštenju Tužilaštva, sastajao sa osumnjičenim ili optuženim licima i prilikom susreta preuzimao različite sume novca ili druge poklone.

Tužilaštvo traži da se Selimoviću odrede mjere sigurnosti i zabrani rad na poziciji istražitelja te oduzme nelegalno stečena imovina i 10.000 eura (oko 19.500 KM).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a iz Tužilaštva poručuju da odlučno rade na „otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih kaznenih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN