Search
Close this search box.

Ivana Buha: Kelmendi je naručio ubistvo Ramiza Delalića

Supruga bivšeg šefa beogradske kriminalne grupe tvrdi da je Kelmendi naručio ubistvo Ramiza Delalića.

Ivana Buha, supruga bivšeg šefa Zemunskog klana Ljubiše Buhe zvanog Čume, rekla je u utorak na konferenciji za štampu u Beogradu da je njen muž bio uključen u ubistvo vođe sarajevskog podzemlja Ramiza Delalića Ćele 2007. godine.

Prema optužnici koju su podigli tužioci sa Kosova, Delalićevo ubistvo je naručila suparnička kriminalna grupa pod vođstvom Nasera Kelmendija. On je navodno jedan od najmoćnijih kriminalnih vođa u regionu i trenutno mu se na Kosovu sudi za organizovani kriminal. Prema optužnici, Buha je unajmio tri osobe da likvidiraju Delalića.

Ivana Buha, žena Ljubiše Buhe, bivšeg vođe Zemunskog klana, jedne od najmoćnijh kriminalnih grupa u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, rekla je da je Kelmendi zatražio od njenog muža da organizuje likvidaciju Delalića, koji je ubijen 2007. godine.

Ivana Buha rekla je novinarima da je njen muž bio dobar Kelmendijev prijatelj i da su ga njih dvoje u više navrata posjećivali u Sarajevu. Tokom jedne od tih posjeta zajedno s mužem je odsjela u Kelmendijevom hotelu „Casa Grande“ na Ilidži, te bila prisutna kada je Kelmendi od njenog muža zatražio da mu obezbijedi “neke momke koji su pouzdani da izvrše neke likvidacije po Bosni”.

Nakon nekoliko dana, Buha je navodno poslao Milovana Jeremića u Sarajevo. Ona kaže da je Jeremić povezao Kelmendija sa drugim Srbijancem, Milanom Ostojićem Sandokanom, koji je angažovao članove svoje kriminalne organizacije iz Šapca da izvrše likvidaciju. Delalić je ubijen nekoliko dana kasnije.

„Ljubiša je govorio da su neki mladići iz Šapca počinili to ubistvo“, kaže ona.

CIN i OCCRP su ranije objavili priču da je to ubistvo izvela Ostojićeva grupa koju su sačinjavali Strahinja Rašeta, Milan Mitić i Nebojša Vukomanović Četnik, po narudžbi kriminalne grupe Nasera Kelmendija.

Tužilaštvo: Ubistvo smišljeno i plaćeno u rotirajućem restoranu
U optužnici protiv Nasera Kalmedija spominju se: Fahrudin Radončić, Ekrem Lekić, Senad Šahinpašić Šaja i Naser Orić kao članovi njegove organizacijske grupe.

Ivana Buha kaže da su nakon hapšenja Ostojića pravosudni organi zaplijenili njegov Audi A8. Buha je dao Ostojiću upravo taj auto kao poklon za uspješno izvedenu likvidaciju Ramiza Delalića. Ona je rekla da je Ljubiša Buha takođe angažovao i platio Ostojićevog advokata.

Ona također kaže da je Buha u čestim kontaktima sa Kelmendijevim sinom Besnikom, koji ga informiše o razvoju situacije u vezi sa kosovskim procesom protiv njegovog oca.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.