Search
Close this search box.

Izabrano novo rukovodstvo CIN-a

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu u ponedjeljak je objavio imenovanje svog bh. rukovodstva.

Željka Kujundžija, koja se novinarstvom bavi od 1998. godine i koja je član CIN-ovog novinarskog tima od njegovog osnivanja 2004. godine promovisana je na mjesto glavne urednice. Još jedna novinarka koja je u CIN-u od njegovog nastanka, Svjetlana Ćelić, postaće zamjenica urednice. Leila Bičakčić je sa dužnosti poslovnog menadžera, koju je obavljala dvije godine, unaprijeđena u direktora Centra.

Kujundžija i Ćelić, novinarke koje su se posebno istakle u CIN-ovim projektima kao što su ‘Čekajući pravdu’ o radu Vijeća za ratne zločine i ‘Opasnost na tanjiru’ o neispravnoj hrani u Bosni i Hercegovini, namjeravaju da nastave izvještavanje i pisanje dok istovremeno vode svojih osam kolegica i kolega kroz buduće istraživačke projekte. Bičakčić planira napraviti nove korake u svrhu prezentiranja javnosti onoga što CIN radi i uspostavljanja njegove finansijske stabilnosti.

CIN je osnovan kao zajednički program Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group (JDG) i finansira se kroz donacije USAID-a.

Bivši direktor CIN-a Drew Sullivan kaže: ‘Vjerujem da smo našli tri predvodnice koje će nastaviti sa objavljivanjem važnih novinarskih priča koje su tačne, sveobuhvatne, poštene i interesantne. Svi novinari su se potrudili da dospiju ovdje gdje su danas i ja iskreno vjerujem da su najbolji dani CIN-a tek pred nama.’

Rosemary Armao se povukla sa pozicije glavne urednice, ali će nastaviti raditi kao savjetnica novog rukovodstva.

Bičakčić, inače iz Sarajeva, u CIN je došla nakon poslova u OSCE-u, UNICEF-u i skoro devet godina provedenih u ABA CEELI-ju u Sarajevu, gdje je radila kao finansijski menadžer i regionalni finansijski trener.

‘CIN je mlada organizacija u usponu i smatram da mladi tim, kao što je naš, ima snage i mogućnosti da promoviše već uspostavljene stroge standarde i principe istraživačkog novinarstva u BiH’, kaže ona. ‘Ja zaista vjerujem da CIN čeka svijetla budućnost, te da ćemo biti u mogućnosti da u našim projektima rušimo granice. Veoma sam sretna što sam dio ovakvog uspješnog tima’, dodaje.

Kujundžija je također iz Sarajeva. Prije je radila u sarajevskom Oslobođenju, IREX ProMedia, AIM novinskom servisu, Nezavisnim novinama i mjesečniku ‘Svjetlo Riječi’.

Ćelić je iz Doboja i radila je za novine i televiziju od 1995. godine. Pisala je za Banjalučke novine, Extra magazin i AIM. Također je radila na RTRS-u, OBN-u u Sarajevu, ATV-u u Banja Luci i kao dopisnik FTV-a iz Banja Luke.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su: Mirsad Brkić, Mirza Bahić, Svjetlana Ćelić, Ida Ðonlagić, Željka Kujundžija, Gordana Lukić, Eldina Pleho, Lidija Pisker i Renata Radić. Za sva pitanja i dodatne informacije nazovite: +387 33 560 040.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.