Search
Close this search box.

Izjave svjedoka nedovoljne da se podigne optužnica protiv inspektora SIPA-e

Iako se preživjeli sudionici nesreće i svjedoci, od kojih je jedan i sam profesionalni vozač, slažu da je vozilo SIPA-e krivo za tešku saobraćajnu nesreću koja se dogodila prije nepunih 11 mjeseci, tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu.

Svjedoci strahovite saobraćajne nesreće koja se prije nepunih 11 mjeseci dogodila u mjestu Janjići i od čijih je posljedica jedna osoba preminula, dok je troje od petoro povrijeđenih ostalo sa trajnim invaliditetom, slažu se u jednom: za nesreću je kriv inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

On to poriče.

Svjedoci i porodica preminule pitaju se da li se istraga odugovlači samo zato što se radi o inspektoru SIPA-e. Jedan od prisutnih na mjestu nesreće, Sejad Memišević, vozač autobusa Centrotransa kaže da se istragom ustvari i ne želi utvrditi krivica. ‘Možda se’, kaže on, ‘želi postići da se zaboravi na sve.’

Zvaničnici to poriču. Pa ipak, nepunih 11 mjeseci kasnije, tužiteljica kaže da ne zna kada će, niti da li će protiv nekoga podnijeti optužnicu.

Svjedoci se jasno sjećaju onoga što se dogodilo sedmog jula prošle godine. Oni kažu da je inspektor SIPA-e Njegoš Poljaković, u službenom Golfu IV, pretekao kolonu vozila na magistralnom putu M-17, na području Zenice. Tvrde da je SIPA-ino vozilo, prije prelaska u svoju traku, došlo u kontakt sa vozilom Opel Astra koje je dolazilo iz suprotnog smjera i u kojem su bila tri putnika. Vozač Opela, nastojeći izbjeći direktni sudar, a nakon što je SIPA-ino vozilo projurilo velikom brzinom, prednjom stranom je udario u Audi 80 u kojem je bilo pet ljudi. Od siline prvog udara Opel se okrenuo i ponovo udario u Audi zadnjom stranom.

Svjedoci su ovo ispričali inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK). Nakon uviđaja, izvještaj o nesreći upućen je Tužilaštvu ovog kantona. Međutim, službenici SIPA-e su rekli tužiteljici da se njihov inspektor ne osjeća krivim za ovu nesreću. Izvršen je pregled vozila kojim je on upravljao, i premda su na njemu bila vidljiva oštećenja, sudski vještak nije mogao utvrditi da li su ona nastala uslijed kontakta ovog vozila sa vozilom Opel Astra.

Za povrijeđene u sudaru ovo je bila teška godina.

Amela Zahić (22) iz Prijedora koja je sjedila na zadnjem sjedištu Audia 80 preminula je tri dana nakon nesreće. Još dva putnika, vozač Almir Nezirović (33) i saputnica Sandra Semanjić (25), zadobili su teške tjelesne povrede i ostali trajni invalidi.

Mevlija Mustafić (28), državljanka BiH sa prebivalištem u Americi tog je dana vozila iznajmljenu Opel Astru. Danas, ona je primorana da ide na dijalizu svaka tri dana. Njeni saputnici Esad Ramić (26) i Medina Selimović (13) također su ozlijeđeni.

‘Nevjerovatno je koliko ovo sve traje’, kaže Sabiha Zahić, majka preminule Amele. ‘Nikoga ne osuđujemo, ali tražimo da se konačno pronađe krivac za smrt naše kćerke.’

Kada je SIPA-ino vozilo počelo pretjecati autobus, vozač Memišević, kaže da je usporio kako bi mu ostavio dovoljno prostora da se ubaci između njega i vozila Audi 80. Međutim, policijsko vozilo je produžilo dalje. Memišević je predosjetio katastrofu. Vidio je kako vozač Opel Astre, u pokušaju da izbjegne nesreću skreće udesno. Naglo je zakočio – toliko naglo da su svi putnici popadali na pod. Ali je barem uspio izbjeći sudar sa druga dva vozila.

Prisutni na mjestu nesreće su inspektorima rekli da se sve dogodilo u djeliću sekunde.

Iako Zakon o krivičnom postupku nalaže da se istraga mora završiti u roku od šest mjeseci od dana nesreće, Vesna Kaknjo, tužiteljica Tužilaštva ZDK kaže da je istraga produžena jer se neki od sudionika nesreće još uvijek nisu oporavili. Odbila je dati informacije o nesreći, uključujući i rezultate analize krvi tri vozača.

Mirza Lišinović, šef odjela Unutrašnje kontrole SIPA-e kaže da njihovi službenici surađuju sa tužiteljicom, ali da ne mogu uraditi ništa dok se ne podigne optužnica protiv Poljakovića.

Inspektor Poljaković nedavno je predložen za unapređenje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN