Search
Close this search box.

Izvještaj o gradnji sarajevskog vidikovca u tužilaštvu

Ured za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS dostavio je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o nezakonitoj izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta „Vidikovac“ na Trebeviću.
Ured za borbu protiv korupcije i osiguranje kvaliteta KS utvrdio je nepravilnosti u izgradnji objekta „Vidikovac“ na Trebeviću, o čemu je CIN ranije pisao (Foto: CIN)

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) dostavio je Tužilaštvu KS izvještaj i informaciju o kršenju kantonalnih i federalnih zakonskih procedura pri izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta „Vidikovac“ na Trebeviću.

Ured je prijavio Grad Sarajevo i Općinu Stari Grad zbog ignorisanja propisa. U izvještaju je navedeno da je objekat sedam puta veći od starog restorana, iako Plan upravljanja zaštićenim područjem „Trebević“ kaže da svi objekti moraju zadržati postojeće gabarite.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u septembru 2020. godine pisao da je Općina Stari Grad izdala dozvole za gradnju, pritom ignorišući preporuke nadležnih institucija koje su propisale da objekti moraju zadržati postojeće gabarite.

Vlasti zažmirile na nepropisni vidikovac
Grad Sarajevo gradi poslovno-ugostiteljski objekat na zaštićenom dijelu planine Trebević, iako je riječ o području na kojem je takva gradnja zabranjena.

Nakon objave priče Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije Bosne i Hecegovine u Skupštini KS, podnijela je inicijativu o provjeri legalnosti izgradnje objekta, što je rezultiralo Izvještajem Ureda.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS je krajem prošle godine izvršio prikupljanje podataka i dokumentacije. „Jesmo, utvrdili smo nepravilnosti“, rekao je kratko šef Ureda Erdoan Kafedžić.

Prema Planu upravljanja zaštićenim područjem „Trebević“, na tom lokalitetu je zabranjena bilo kakva gradnja novih objekata, a stari moraju zadržati postojeće gabarite, što su Grad Sarajevo i Općina Stari Grad ignorisali. Objekat je trenutno u završnoj fazi gradnje.

Također, utvrđeno je da se Služba za urbanizam Općine Stari Grad, koja je izdala potrebne dozvole, i Grad Sarajevo kao investitor nisu obavezali da će zaštiti prirodu, a ni Kantonalna inspekcija nije zahtijevala od investitora da to učini.

Ministarstvo prostornog uređenja KS je u protekle dvije godine tražilo osam puta od inspkecije da izvrši nadzor nad zakonitosti gradnje objekta. Inspkecija je na terenu uvrdila da Grad Sarajevo ima potrebne dozvole, ali ne i da li su u skladu sa zakonskim procedurama.

Arhitekta Damir Lukić iz Kantonalnog zavoda za planiranje razvoja je ranije novinarima rekao: „Zakon je definisao da gore nema gradnje, osim postojeći objekti u postojećim gabaritima“.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.