Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Delegat u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Jasenko Tufekčić je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe naknada za troškove prevoza za više od 35 hiljada maraka. On je danas na Općinskom sudu u Sarajevu priznao krivicu, a novac je ranije vratio.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prije pet godina objavili da je Tufekčić naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je CIN-ovu priču koristilo kao jedan od dokaza u optužnici protiv federalnog delegata.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

Tufekčić je sa Tužilaštvom sklopio sporazumo priznanju krivice što je Sud prihvatio.

On je optužen da je od jula 2011. do aprila 2017. godine podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. Upisivao je da dolazi ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao svoj automobil niti položen vozački ispit.

„Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza, već je koristio automobil“, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

CIN je otkrio da je tokom dvije godine u naloge upisivao dva registarska broja, od kojih barem jedan nije pripadao automobilu kojim je dolazio. Koristio je službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno.

Novinari su tada otkrili da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini imao zakazane obaveze tokom 89 dana, ali je podnio skoro duplo više putnih naloga. Pritom, uglavnom, nije upisivao precizne razloge dolaska u Sarajevo, već je navodio da dolazi radi „obavljanja redovnih djelatnosti“.

Jasenko Tufekčić je krajem 2020. godine osuđen na tri mjeseca zatvora uvjetno jer je šest godina prije toga, dok je bio na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona 10, nezakonito zaposlio stranačku kolegicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN