Search
Close this search box.

Jerko Ivanković-Lijanović uhapšen zbog poticaja

Jerko Ivanković-Lijanović i drugi se sumnjiče da su ucjenjivali poljoprivrednike pri isplati poticaja, traživši od njih da im daju pola odobrenog novca u gotovini.

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović uhapšen je danas zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja pri isplati poljoprivrednih poticaja.

Pored njega, uhapšeni su i Mersed Šerifović, također dopredsjednik ove stranke i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK), Suad Čamdžić, bivši Lijanovićev savjetnik, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji sada obnaša funkciju ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi TK, te još jedna osoba čije ime nije saopćeno.

Lijanovića pravosudni organi sumnjiče da je, kao federalni ministar organizirao grupu, čiji su pripadnici ucjenjivali poljoprivrednike.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, pripadnici ove grupe su od 2011. do kraja 2014. godine uslovljavali poljoprivrednike da prilikom i nakon isplate poticaja, pripadnicima grupe u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenog novca.

„Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali“, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Tužilaštvo je podiglo još dvanaest optužnica protiv korisnika koji su poticaje dobili u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi. Terete se za krivično djelo obmane pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, jer dobijena sredstva nisu ulagali, te su tako ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 530.000 KM.

Iz Narodne stranke Radom za boljitak su saopćili da su današnja hapšenja politike prirode i rezultat kampanje koja se vodi protiv ove stranke.

Centar je istraživačko novinarstvo otkrio je da su novac za poticaje iz budžeta Federacije dobijali glasači i članovi Narodne stranke Radom za boljitak, osobe koje se uopšte ne bave poljoprivredom i koje nisu ostvarile nikakva ulaganja u poljoprivredu.

Lijanović je u septembru prošle godine, skupa sa braćom i ocem, uhapšen zbog sumnje na organizovani kriminal i poresku utaju. Istraga protiv Lijanovića pokrenuta je nakon prijave Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zbog sumnje da su počinili krivično djelo osnivanje i fiktivno gašenje preduzeća na osnovu čega su izbjegavali plaćanje poreza.

Uhapšena braća Lijanovići
U policijskoj akciji kodnog naziva “Meso” uhapšena su braća Jerko, Mladen, Slavko i Jozo Ivanković-Lijanović, njihov otac Stipe-Lijan Ivanković, te još devet osoba među kojima i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.