Konjic

Birokratska odluka investitora da presudni faktor za dodjelu tendera za izgradnju ceste u opštini Konjic bude razlika od 30 dana odgođenog plaćanja, dovela je do višemjesečnog zastoja na radovima.

Slučaj jedne ceste u izgradnji

Početkom jula prošle godine, Opština Konjic raspisala je tender za izgradnju pristupnog puta do mjesta gdje će se graditi most koji će povezivati Lisičiće i Čelebiće. Vrijednost radova na izgradnji puta, koji se nalazi na oko sat vremena vožnje od bh. prijestolnice, iznosi oko 4,5 miliona KM. Kako Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine nalaže raspisivanje međunarodnog tendera za radove ili usluge čija vrijednost prelazi 2 miliona KM, tender je objavljen u Službenom listu na lokalnim i engleskom jeziku.

Pristiglo je pet ponuda koje su otvorene sredinom augusta.

Ponuđači su bile firme GPI i AGI iz Konjica, Preduzeće za puteve Mostar, te Euro Asfalt i Hidrogradnja iz Sarajeva.

Komisiji je trebalo mjesec dana da završi bodovanje ponuda. Tri kompanije su eliminisane zato što nisu ispunile određene uslove. Na primjer, Hidrogradnja nije dostavila potvrdu o izmirenim doprinosima za penzijsko-invalidsko osiguranje svojih radnika.

Tog dvadesetog septembra završeno je bodovanje dvije firme koje su ispunjavale sve uslove. U borbi između firme AGI i Preduzeća za puteve Mostar izabrana je mostarska firma.

Ali, tu nije kraj priče.

Nakon što se AGI bezuspješno žalio opštinskoj komisiji, njihov zastupnik, mostarski advokat Sanel Nezirić obratio se državnom Uredu za razmatranje žalbi. Ovaj organ je zadužen za razmatranje žalbi od strane ponuđača koji misle da su zakinuti tokom procedure. U žalbi Nezirić, između ostalog, tvrdi da je bodovanje jednog od kriterija izvršeno na neodgovarajući način.

Prema tenderskoj dokumentaciji koju je sastavila opštinska komisija, ponuđači su rangirani u odnosu na slijedeće kriterije: cijenu (45 bodova), način plaćanja (10 bodova) dosadašnje iskustvo opštine sa dobavljačem (25 bodova), stručni kadar ponuđača (10 bodova) i rok izvođenja radova (10 bodova). Svaki od kriterija je trebao biti bodovan od većeg ka manjem, na primjer, najbolja ponuda da dobije 10, slijedeća 8 ili 7, a trećeplasirana 5 bodova.

Međutim, prilikom razmatranja načina plaćanja, komisija se odlučila da ponuda koja nudi 30 dana odgođenog plaćanja zaslužuje maksimalnih 10 bodova, a drugoplasirana ponuda minimalan 1 bod. Upravo je ovaj kriterij presudio da Preduzeće za puteve Mostar bude izabrano kao najbolji ponuđač.

‘Kad neko angažuje advokata’, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva Esad Omerović, pomoćnik za urbanizam u opštini Konjic, ‘advokat se uvijek hvata za slamku.’

No, komisija Ureda za razmatranje žalbi smatrala je kako je slamka u ovom slučaju bila dovoljno čvrsta.

Ured je podržao Nezirićevu žalbu u dijelu koji se odnosi na bodovanje spomenutog kriterija i zatražio je da opštinska komisija ponovo izvrši bodovanje dvije ponude što je firmi AGI iz Konjica dalo novu šansu.

Opštinska komisija nije odmah pristupila bodovanju. Umjesto toga, kako kaže predsjednik komisije Fadil Tatar, oni su se prvo obratili federalnom Ministarstvu finansija za savjet kako da postupe. Ministarstvo se oglasilo nenadležnim. Potom se komisija za mišljenje obratila stručnim saradnicima poslovnog magazina ZIPS.

Tatar kaže da je odgođeno plaćanje važno za opštinu jer im daje mogućnost da prenesu sredstva u narednu godinu. Ali, u ovom slučaju, nije opština ta koja daje novac nego Elektroprivreda.

‘Elektroprivreda vrši superviziju….oni daju sredstva, za svaki naš postupak mi njih moramo konsultovati’, kaže Tatar.

Konačno, početkom decembra, komisija je uradila ponovno bodovanje spornog kriterija. Ovaj put komisija je oduzela mostarskoj firmi jedan bod. Preduzeće za puteve Mostar je po novom bodovanju imalo 9 bodova, ali ponuda AGI i je dalje nosila samo 1 bod. Konačni rezultat je ostao nepromijenjen, a komisija nije objašnila razloge kojima se vodila pri bodovanju.

Umjesto da uputi prigovor opštini i sačeka pet dana na njihov odgovor, pa tek onda uloži žalbu, Nezirić je istovremeno žalbu uložio Uredu i opštini. Zbog greške u proceduri Ured je odbio njegovu žalbu i stavio tačku na cijeli slučaj. Advokatu, i firmi koju zastupa, ostala je još jedna šansa – pokretanje upravnog spora kod suda. U međuvremenu, predstavnici opštine su odlučili da je vrijeme da se pređe na posao.

‘U konsultacijama sa Agencijom za javne nabavke rečeno nam je da sud uglavnom prihvata stajalište Ureda za žalbe’, kaže Tatar i dodaje: ‘Zaključili smo ugovor ….i preuzeli na sebe rizik koji slijedi.’

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN