Konkurs za suprugu bivšeg predsjednika FBiH

Vesna Filipović je dobila posao bibliotekara na neodređeno vrijeme u srednjoj školi Gimnazija Dobrinja u Sarajevu. Odluku o zaposlenju je donijela direktorica škole Sabiha Miskin, na prijedlog tročlane konkursne komisije, ali bez pozivanja na intervju ostalih 13 kandidata koji su, također, zadovoljavali tražene uvjete.

Vesna je supruga Karla Filipovića, bivšeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i zastupnika u Parlamentu FBiH ispred stranke Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Istoj stranci pripada i Vesna, u čije ime je na izborima 2000. godine bila kandidat za općinu Novi Grad. Miskinova je predsjednica Nadzornog odbora ove stranke.

Alma Nedić, jedna od kandidata koji su ispunjavali uvjete, kaže da je i prije nego je poslala potrebnu dokumentaciju saznala da je mjesto namijenjeno Filipovićki koja je radila u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Prvi konkurs za ovu poziciju je raspisan u novembru 2011. godine. Uz ostale uvjete traženo je i uvjerenje o nekažnjavanju i licenca za Kooperativni online bibliografski sistem i servis (COBISS) čiju licencu je od 22 prijavljenih imalo pet osoba, uključujući i Vesnu. „Ta licenca nije potrebna za rad u biblioteci školskog tipa, a osim toga, licenciranje osobe je veoma skupo“, kaže Nedić za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

COBISS je sistem koji prikuplja podatke o građi koju posjeduju biblioteke, odnosno u kojem biblioteka ima bazu o svojim sadržajima. Trenutne članice COBISS-a su univerzitetske, fakultetske, javne i specijalne biblioteke. Međutim, niti jedna biblioteka srednje ili osnovne škole nije članica ovog sistema.

Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kaže da trenutno nije u planu uvođenje COBISS sistema u škole. „To ne znači da u budućnosti neće biti. Sad, da li će to biti COBISS ili neki drugi, to još ne znamo“ – kazala je Njuhović.

Zbog tog uvjeta i uvjeta o dokazu o nekažnjavanju Alma je uspjela poništiti konkurs, te je u januaru ove godine objavljen novi, bez tih odredbi. 14 osoba je ispunjavalo uvjete, ali je primljena Vesna. Ostali nisu pozvani ni na intervju. U dopisu za CIN direktorica Miskin je navela da je odabrala kandidata sa najboljim referencama, te da u konkursu nije bilo navedeno da će se vršiti intervju s njima. Ipak, u Zapisniku Konkursne komisije Miskinovoj je sugerirano da na intervju pozove kandidate koji su ispunjavali tražene uvjete.

CIN je početkom ovog mjeseca objavio priče o zapošljavanju u državnoj službi (link) u kojima je upozorio kako su određena radna mjesta unaprijed rezervirana, dok se konkursi objavljuju kako bi forma bila zadovoljena.

Objavljeno: 27.8.2012. godine

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Milionska rokada u imovini Zlatka Lagumdžije

Bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je u Rovinju u Hrvatskoj kupio kuću i stan sa ostavom i parking mjestom koje je platio nešto više od milion maraka. Za skoro isti iznos je arapskoj firmi prodao vikendicu sa zemljištem u elitnom sarajevskom naselju Poljine.

Senaidu Begiću četiri godine zatvora

Federalni zastupnik Senaid Begić je osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja i finansijskih zloupotreba koje je radio dok je bio direktor ZZOZDK, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo.

Pravobranilaštvo za kćerku

Na konkurs za pravobranioca Općine Jablanica javilo se sedam kandidata i svi su formalno ispunili uvjete, ali su članovi komisije nakon subjektivnog ocjenjivanja njihovih sposobnosti i znanja za pravobranioca izabrali kćerku svoje kolegice.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN