Search
Close this search box.

Krijumčarenje droge autobusom

Otac i sin iz BiH među osuđenima

Dva bh. državljana – otac i sin – uključena u krijumčarenje heroina na ruti Sarajevo – Šverska osuđena su na po deset godina zatvora. Sud u Malmeu, Švedska osudio je 27. januara 2009. godine Sakiba Zebu, vlasnika sarajevske kompanije ‘Zeba tours’ i njegovog sina Damira na po 10 godina zatvora. Na 14 godina zatvora osuđen je Goran Ćalov, prethodno identifikovan kao državljanin bivše zajednice Srbije i Crne Gore.

Oni su uhapšeni krajem 2007. godine nakon to je u Norčepingu, gradu u središnjem dijelu Švedske, otkriveno 12 kilograma heroina koji je prevezen u autobusu agencije ‘Zeba tours’. Tom prilikom su uhapšena i dva državljanina Srbije, te državljanin Finske.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su nakon tromjesečnog istraživanja otkrili da je Sarajevo postalo značajan centar za skladištenje i dalje prebacivanje afganistanskog heroina. U krijumčarenje su uključene kriminalne organizacije sa Kosova, te Crne Gore i Srbije. Novinari CIN-a su otkrili da bh. državljani u inostranstvu često preuzimaju ulogu ‘mazgi’ prenoseći drogu do zajednica u dijaspori. Zbog ovoga se desetine bh. građana nalaze na odsluženju kazne u inostranim zatvorima.

Sakib i Damir Zeba se nalaze u pritvoru odakle će biti prebačeni na odsluženje kazne. Prema švedskom zakonu otac i sin imaju pravo na žalbu. Ukoliko presuda postane pravosnažna, po odsluženju kazne, bit će vraćeni u BiH.

Švedska policija je uhapsila Damira Zebu neposredno nakon što je predao 12 kilograma heroina finskom državljaninu. Istog dana su uhapšene još četiri osobe. Sakib Zeba je uhapšen mjesec dana kasnije po dolasku u Švedsku kako bi pomogao sinu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.