Krivična prijava protiv Jasenka Tufekčića

Na adresu Tužilaštva Kantona Sarajevo je stigla krivična prijava protiv delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenka Tufekčića zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

Jasenko Tufekcic
Jasenko Tufekčić je u putne naloge za pravdanje troškova upisivao netačne podatke. (Foto: CIN)

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) Izmir Hadžiavdić podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) protiv delegata Jasenka Tufekčića zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

Tužilaštvo KS je zaprimilo prijavu 2. februara ove godine, što je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdila glasnogovornica Azra Bavčić. Ona kaže da će ovom predmetu uskoro biti dodijeljen i tužilac.

„I onda slijede provjere“, rekla je Bavčić.

Podsjećamo, CIN je krajem prošle godine objavio priču o putnim nalozima sa netačnim podacima kojima je Tufekčić pravdao svoje troškove putovanja od Livna do Sarajeva. On je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice, upisujući u putne naloge lažne podatke. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu. On je koristio službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno.

Istraživanje je pokazalo da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini u Domu naroda imao zakazane obaveze tokom 89 dana, a podnio je skoro dvostruko više putnih naloga. Za taj period od Doma naroda je naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga.

Među nalozima koje je Tufekčić dostavio Parlamentu FBiH nalaze se i dva na kojima su upisani 31. august 2015. i 16. novembar 2016. godine. U tim nalozima piše da je na putu za Sarajevo bio od šest ujutro do osam navečer zbog „obavljanja redovnih djelatnosti“. Iako u Parlamentu ta dva dana nije bilo zasjedanja, Tufekčić je dobio 331 KM. Osim toga, Tufekčić je ta dva dana bio na sjednicama Administrativno-pravne komisije, evidentirali su u Skupštini u Tomislavgradu u kojoj je on zastupnik.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

„Pa, to je van pameti. Ja sam čovjek koji je sto godina po parlamentima. Znači, prije svega vodim računa o sebi da nekim svojim potezom ne bih napravio nešto loše“, rekao je ranije Tufekčić za CIN.

Ranije je Finansijska policija FBiH od Doma naroda zatražila dokumentaciju o putnim nalozima delegata te Kantonalnom tužilaštvu prošle sedmice dostavila izvještaj o kontroli.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN