Search
Close this search box.

Krivična prijava protiv Komunalno-stambenog fonda iz Cazina

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine (BiH) je zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH u martu prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv Komunalno-stambenog fonda iz Cazina. Prijava se odnosi na posao nadzora nad izgradnjom poslovno-stambenog objekta za boračke populacije u Cazinu koji je dobila cazinska firma „AG“ d.o.o. Cazin. Ugovor vrijedan 44.261 KM je potpisan u julu 2010. godine.

U krivičnoj prijavi se navodi da je u slučaju ovog posla cazinski Fond izvršio promišljenu i namjernu povredu Zakona o javnim nabavkama BiH te počinio krivično djelo „nesavjestan rad u službi“. Fond je potpisao ugovor o nabavci prije nego je protekao rok za dostavljanje žalbi.

Na ugovor o dodjeli posla žalio se ponuđač „New Way“ d.o.o. Cazin. Između ostalog, žalba se odnosi na pregovarački postupak dodjele posla, bez obavijesti o nabavci usluga, zbog čega ponuđač nije bio u mogućnosti da aplicira, iako je ispunjavao uvjete za to. Također, žalba se odnosi i na činjenicu da je ugovor potpisan sa firmom čiji je projektant učestvovao u izradi projektno-tehničke dokumentacije za sporni objekat.

Ervin Tatarević, osoba koja je bila odgovorna za javnu nabavku ispred Komunalno-stambenog fonda, kaže da je ova krivična prijava kontradiktorna, jer imaju Zaključak Ureda za razmatranje žalbi u kojem se navodi da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

„Šta je za cilj imala krivična prijava da predstavi? Najvjerovatnije će sve morati ići preko suda da se ispita“, rekao je Tatarević.

U Komunalno-stambenom fondu Cazin se pozivaju na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi iz augusta 2010. godine kojim je obustavljen žalbeni postupak, a koji je u julu 2010. godine pokrenula firma „New Way“. U tom dokumentu je navedeno da je Fond učinio određene pogreške proceduralne prirode, u smislu poštivanja rokova, ali da se ta pogreška ne odnosi na činjenicu da nisu pozvali „New Way“ da aplicira za ovaj posao, budući da su pozvali druga četiri ponuđača da daju svoju ponudu te da je izabrani ponuđač dao najjeftiniju ponudu.

U Zaključku se, također, navodi da Ured za razmatranje žalbi nije mogao poništiti ugovor, budući da je žalba ove firme pristigla nakon zaključenog ugovora.

Ured za razmatranje žalbi je u 2011. godini podnio 13 krivičnih prijava protiv 12 institucija koje su u zadnjih nekoliko godina sklapale ugovore o javnim nabavkama u BiH.

Objavljeno: 21.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.