Legalizacija duplih pomilovanja

Usvojene su Izmjene Zakona o pomilovanju FBiH. Ubuduće, predsjednik FBiH neće morati obavljati konsultacije sa potpredsjednicima prilikom davanja pomilovanja i moći će davati pomilovanje već pomilovanim osobama.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je po hitnom postupku usvojio Izmjene Zakona o pomilovanju FBiH.

Bez rasprave delegata usvojene su izmjene prema kojima predsjednik FBiH neće morati obavljati konsultacije sa potpredsjednicima prije davanja pomilovanja i moći će dati pomilovanje i već pomilovanim osobama.

Ove izmjene će prije konačne primjene morati potvrditi i zastupnici Predstavničkog doma FBiH.

Izmjene Zakona su uslijedile nakon što je Ustavni sud FBiH utvrdio da postojeći zakon o pomilovanju nije u skladu sa Ustavom FBiH. Preispitivanje ustavnosti zatražili su dosadašnji federalni predsjednici Borjana Krišto i Živko Budimir.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), Budimir se u toku mandata nije pridržavao Zakona o pomilovanju FBiH. Naime, on je najmanje tri osobe koje su već dobile pomilovanje za isto djelo ponovo pomilovao. U dva slučaja se radilo o brisanju iz kaznene evidencije kako bi osobe mogle dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, dok je treća osoba umjesto zatvorske dobila uvjetnu kaznu. Riječ je o Hazimu Vikalu, bivšem predsjedniku Vlade Tuzlanskog kantona, Aliji Delimustafiću, bivšem ministru Policije BiH, i Ireni Obradović, bivšoj blagajnici Općinskog suda u Čapljini.

Također, u toku svoga djelovanja Budimir nije vršio konsultacije sa potpredsjednicima.

Zbog sumnje u zloupotrebu položaja u toku davanja mandata Budimir je uhićen u aprilu 2013. godine. Suđenje je u ovom slučaju zakazano za 8. septembar pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Počelo suđenje Živku Budimiru i ostalima

Pred Općinskim sudom u Sarajevu je počelo suđenje bivšem predsjedniku FBiH Živku Budimiru i ostalima zbog zloupotrebe položaja, protuzakonitog posredovanja te davanja i primanja dara.

Suđenje Budimiru počinje u septembru

Suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH i peterici optuženih za zloupotrebu položaja, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje dara počet će u septembru.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN