Search
Close this search box.

Lijanović: Poljoprivrednici su zloupotrebljavali poticaje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović rekao je da su poljoprivrednici zloupotrebljavali dobivene poticaje.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović rekao je da su članovi njegove Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) dobili manje novca za poticaj poljoprivrede u odnosu na članove drugih stranaka. Lijanović je ovo rekao u razgovoru za portal www.source.ba, odgovarajući na pitanje jesu li poljoprivredne poticaje dobili članovi njegove stranke, kako je to objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

„Čak smo u jednom trenutku imali izvješće u Parlamentu u kojem se pokušalo upravo prezentirati kako su poticaji dijeljeni isključivo članovima Narodne stranke Radom za boljitak. Ja sam tada izjavio čak da bih mogao imati u Stranci kritike i smjenu, jer se ustanovilo, kada se ušlo u strukturu da se vidi ko su članovi kojih stranaka, Narodna stranka Radom za boljitak je bila zastupljena sa nekih simboličnih par posto u dodjeli poticaja, i to je prava istina.“

Lijanović je rekao da ne želi da članovi njegove stranke budu diskriminirani pri podjeli poticaja, ukoliko ispunjavaju kriterije.

CIN je objavio priču „Kupovinom glasova do Lijanovićevog boljitka“ u kojoj je objavljeno da je NSRZB ostvario dobar rezultat na izborima 2010. godine, zahvaljujući tome što su predstavnici Stranke glasačima obećavali dati po 100 KM za glas. Izborni rezultat je dopredsjedniku Stranke Lijanoviću pomogao da dobije pozicije ministra i dopremijera u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon što je dobio poziciju, Lijanović je izmijenio Program za podršku poljoprivredi i formirao komisiju za odobravanje poticaja, tako omogućivši isplatu jednokratnih poticaja od 800 KM bez posebne kontrole. Time je skoro tri miliona maraka dodijeljeno kao zahvala ljudima koji su trebali glasati ili prikupljati glasove za Lijanovićevu stranku.

Lijanović je u razgovoru sa www.sorce.ba rekao da je isplata poljoprivrednih poticaja bila transparentna i po postojećim pravilima.

„Uvijek određeni procenat zloupotreba je moguć. Mi smo zloupotrebe u poticajima značajno i drastično smanjili. U našim izvještajima se to može vidjeti da je hiljade poljoprivrednika otkriveno da su zloupotrebljavali poljoprivredne poticaje, i to im je uskraćeno, i to više ne mogu raditi u tom području.“ Lijanović je rekao da se zloupotrebe vjerovatno nikada neće moći iskorijeniti: „Kao što ne možemo iskorijeniti da neko u saobraćaju napravi udes, ali onaj ko je napravio udes, treba biti sankcioniran, a ne da dovodi uopće u pitanje saobraćaj ili automobil“.

Na konstataciju novinara da su mnogi građani, među kojima je i CIN-ova sagovornica Stajka Auks, rekli da su glasali za Lijanovića zbog obećanja da će dobiti novac, odgovorio je: „Ja vjerujem da bi mogli naći i više ljudi“. Obrazložio je to činjenicom da je u državnom parlamentu svojevremeno predlagao usvajanje zakona da se glasačima na izborima plati naknada od 100 KM, ali da taj prijedlog nije usvojen.

„Ljudi su to doživjeli kao moje obećanje da oni trebaju dobiti 100 KM zato što su izašli na izbore, ne ulazeći u pravnu proceduru da zakon treba da bude usvojen da bi se to realiziralo. I ja sam nailazio na ljude koji me pitaju: ‘Jerko, gdje je naših 100 KM?’ pa sam im pojasnio da će to biti kada bude zakon usvojen, dok mi budemo u poziciji da imamo većinu koja će usvojiti zakon.“

Lijanović je rekao da bi to bilo dobro rješenje za razvoj demokratije, jer bi novčana naknada bila stimulirajuća za glasače da izađu na izbore u većem broju.

Jerko Ivanković Lijanović je zajedno sa ocem, trojicom braće i još nekolicinom osoba uhapšen u septembru ove godine zbog sumnje u organizirani kriminal i poreznu utaju. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru pušten je na slobodu bez podignute optužnice. Lijanović je rekao da su izvještaji zbog kojih je uhapšen, a koje su sačinili Uprava za indirektno oporezivanje i Državna agencija za istrage i zaštitu, lažni i da će to biti dokazano u sudskom postupku.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.