Search
Close this search box.

Luan Oruqi kaže da nije kriv za šverc heroinom

Luan Oruqi izjasnio se na Sudu BiH da nije kriv po optužbi za promet opojnih droga, a od Tužilaštva je zatražio zaštitu.

Luan Oruqi, državljanin Kosova i Srbije, danas se na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) izjasnio da nije kriv za šverc 6,65 kg heroina, iako je ranije Tužilaštvu u potpunosti priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Njegov advokat Mirza Kovač kazao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da je Oruqi u istrazi sarađivao sa Tužilaštvom, ali da se na Sudu nije tako izjasnio, jer bi mu to u ovom trenutku moglo donijeti veću kaznu.

Ipak, Kovač kaže da će po otvaranju glavnog pretresa doći do zaključivanja sporazuma o priznanju krivnje između Oruqija i Tužilaštva.

Na današnjem ročištu, u izjašnjavanju o krivnji, Oruqi je od Olega Čavke, tužioca u ovom predmetu, tražio zaštitu, navodeći da je nakon priznanja djela na porodičnu kuću njegovog daidže iz Peći bačena bomba.

Oruqija su 2. februara na području sarajevskog naselja Ilidža uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), nakon što je u pretresu njegovog automobila pronađena droga. On je, prema optužnici, u BiH preko Srbije prokrijumčario drogu iz Crne Gore. SIPA je drogu pronašla u dvanaest pakovanja, smještenih na skrivenom mjestu u njegovom vozilu Toyota Corolla, crnogorskih registarskih oznaka.

Sud BiH je optužnicu protiv Oruqija potvrdio 5. aprila, dan nakon što ju je Tužilaštvo BiH podiglo zbog sumnje da je švercovao 6,65 kg heroina, čija je ulična vrijednost oko milion KM.

Oruqi je u izjavi koju je dao Tužilaštvu nakon što je uhapšen priznao da je švercovao heroin. On je tada izjavio da je droga vlasništvo njegovog poznanika Ljeonarda iz Peći sa Kosova i da ju je u BiH unio preko graničnog prijelaza u blizini Višegrada.

Isti dan je stigao u Sarajevo i dovezao se do benzinske pumpe „Braća Mujić“, u čijoj blizini je trebao izvršiti primopredaju novca i droge nepoznatoj osobi, izjavio je Oruqi. U tom momentu ga je presrela policija i uhapsila.

Oruqi je u iskazu naveo da je za ovaj posao od Ljeonarda trebao dobiti 5.000 eura. Također je kazao da je štek u kojem je sakrio drogu napravio u Vicenzi u Italija, za 1.000 eura, navodeći da je u njemu ranije švercovao zlato.

Četrdesetogodišnji Oruqi je nastanjen u Prištini, po zanimanju je menadžer. Vlasnik je kosovske Modne agencije „Model Agency“, koja je angažovala i manekenke iz BiH.

Kovač kaže da bi se glavni pretres u ovom predmetu trebao održati krajem maja 2012. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN